A baráti kölcsönök kockázatai és jogi következményei

A baráti kölcsönök gyakran vezetnek konfliktusokhoz, különösen, ha azokat nem rögzítik írásban. A Jog365 szakértője, Sáfrány Írisz Zsófia szerint minden kölcsönözött forintról írásbeli megállapodás szükséges, különben bírósági úton kell érvényesíteni a követeléseket.

A baráti kapcsolatokban gyakran előfordul, hogy az emberek gondolkodás nélkül kölcsönöznek nagyobb összegeket is, anélkül, hogy papírra vetnék a megállapodást. Azonban ha a kölcsön összege meghaladja a harmincmillió forintot, kizárólag bíróságon követelhető vissza. Sáfrány Írisz Zsófia hangsúlyozza, hogy minden kölcsönadott forintról írásbeli megállapodás készüljön, még ha ez barátok között kellemetlen is lehet.

A kölcsönszerződésben a felek azonosító adatait kell rögzíteni, mint például a név, anyja neve, lakcíme, születési helye és ideje. Emellett tartalmaznia kell a kölcsön összegét, a visszafizetés határidejét és módját. A szerződés további részleteket is tartalmazhat, mint például a kölcsön átadásának módját vagy a részletekben történő visszafizetés lehetőségét. Ha a szerződést két tanú is aláírja, az teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül.

Mit tehetünk, ha nem kapjuk vissza a kölcsönt?

Amennyiben a kölcsönözött összeg hárommillió forint alatti, először fizetési meghagyásos eljárást indíthatunk közjegyző előtt. Ebben az eljárásban a követelt összeget, annak lejáratát és a másik fél azonosító adatait kell megadni. Ha a követelés több mint hárommillió forint, de kevesebb mint harmincmillió, akkor közvetlenül a bírósághoz fordulhatunk. Harmincmillió forint feletti követelés esetén kizárólag bíróság előtt érvényesíthetjük követelésünket.

Ha a követelés bírósági útra kerül, a felperesnek kell bizonyítania a kölcsön átadását és a visszafizetési határidő lejártát. Szükség esetén tanúval is igazolható a kölcsönszerződés tartalma. Ha az adós a jogerős ítélet ellenére sem fizet, végrehajtást lehet kérni, mely során az összeget az adós bankszámlájáról, fizetéséből történő letiltással, vagy vagyonának terhére próbálják meg behajtani.