Tizenhat településen szavazategyenlőség miatt időközi választás várható

Tizenhat magyarországi településen nem sikerült polgármestert választani, mivel szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között, ami feltehetően időközi választás kiírását eredményezi.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a szavazategyenlőség több megyében is előfordult. Baranya megyében Tarróson, Bács-Kiskun megyében Újsolton, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Sajóivánkán és Vattán, Győr-Moson-Sopron megyében Rábaszentmihályon, Somogy megyében Büssün, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisszekeresen, Tolna megyében Koppányszántón, Vas megyében Bajánsenyén, Kissomlyón, Mesterházán és Rátóton, valamint Zala megyében Belsősárdon, Szijártóházán, Zalaboldogfán és Zalakomárban nem tudták eldönteni a polgármester személyét.

A jogorvoslati eljárások még változtathatnak az eredményen, azonban ha ezek lezárulta után is fennmarad a szavazatok egyenlősége, akkor a törvény értelmében 120 napon belül új választást kell kiírni. Több mint egy tucat településen már biztosan lesz újraszámlálás, és ha ez sem hoz döntést, akkor ismételni kell a választást.

Nem csak a polgármester-választásokon, hanem egyes egyéni választókerületekben is előfordult a szavazategyenlőség. Ilyen helyzet alakult ki a Baranya megyei Pécs 15. számú, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 4. számú, valamint a Pest megyei Kerepes 5. számú egyéni választókerületében is. Amennyiben itt sem hoz döntést a jogorvoslati folyamat, ezeken a helyeken is szükségessé válik az időközi választás.