Szurdokba zuhant egy hindu zarándokokat szállító busz Indiában

Legalább 10 ember meghalt és 33 megsebesült, miután ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy hindu zarándokokat szállító buszt Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi területén.

A rendőrségi tisztviselők szerint a támadás akkor történt, amikor a busz a hindu Mata Vaishno Devi szentély alaptábora felé tartott. A buszra leadott lövések következtében a vezető elvesztette az irányítást, és a jármű egy szurdokba zuhant. A sebesültek mentése jelenleg is folyamatban van, miközben az indiai hadsereg és a rendőrség nagy erőkkel keresi a támadókat.

Narendra Modi miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a szörnyű tettért a felelősök hamarosan megfizetnek. A hatóságok szerint a fegyveresek valószínűleg lesből támadhattak a buszra, azonban egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a felelőséget a támadásért.

A Kasmír régió a Himalája része, és több mint hat évtizede okoz konfliktusokat India és Pakisztán között. A két ország 1947 óta már két háborút vívott a muzulmán többségű területért, és 1989 óta fegyveres felkelés is zajlik az indiai kormányzat ellen, melynek során több ezer ember vesztette életét. Az India és Kína közötti határvonal pontos kijelölése is konfliktusok forrása, mivel a Himalájában futó határvonal miatt vannak nézeteltérések a keleti nagyhatalommal.

Az indiai kormányzat a regionális biztonság erősítése érdekében egyre szorosabban kooperál más országokkal, mint például Tajvannal, amely szintén konfliktusban áll Kínával saját területi ellenőrzése miatt. A két hadsereg együttműködése keretében katonai szakemberek modellezték, hogy hogyan alakulnának az események, ha Kína 2035-ben támadásra szánná el magát. A szimuláció során felvázolták egy esetleges katonai konfliktust a Tajvani-szorosban, valamint a nemzetközi válaszokat és hatásokat Újdelhire és Tajpejre.

A két hatalom közötti egyre szorosabbá váló kapcsolatokat Peking rossz szemmel nézi, a kínai külügyminisztérium már korábban is rosszallását fejezte ki, amikor Laj Csing-tö tajvani elnök gratulált Narendra Modi indiai miniszterelnöknek az egymást követő harmadik választási győzelméért. Tajvan és India között a jövőben várhatóan növekedni fognak a kapcsolatok, amely nagyban köszönhető annak, hogy mindkét kormány egyre veszélyesebbnek tartja a kínai befolyás növekedését globálisan.