Piacmozgató események várnak ránk a héten

Egy izgalmas hét veszi kezdetét, amely során jelentős makrogazdasági adatok kerülnek nyilvánosságra mind hazai, mind nemzetközi szinten, továbbá a Federal Reserve is kamatdöntő ülést tart, ami jelentős hatással lehet a piacokra.

A múlt héten az amerikai munkaerőpiaci adatok meglepetést okoztak, a foglalkoztatottak száma a várakozásokat felülmúlva nőtt, miközben a munkanélküliségi ráta is emelkedett, és az átlagbérek ismét növekedésnek indultak. Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése során 25 bázispontos csökkentést hajtott végre, ami 2019 óta az első ilyen lépés volt, bár előretekintő iránymutatást nem kaptunk. A hazai kiskereskedelmi adatokban csökkenést láthattunk áprilisban. A részvényárfolyamok emelkedtek, a forint árfolyama az euróval szemben vegyesen alakult, a hét közepén gyengült, de volt, amikor erősödni is tudott.

A következő héten két kiemelten fontos eseményre számíthatunk az Egyesült Államokból: az amerikai inflációs adatok közzététele és a Fed kamatdöntése, amelyek azonnali hatással lehetnek a piaci hangulatra. Emellett a magyar inflációs adatok is fontosak lesznek a hazai piac számára.

Hétfőn kerül sor a májusi magyar inflációs adatok közzétételére, amely a nap, sőt az egész hét legfontosabb hazai eseménye lesz. Ezen a napon az előzetes államháztartási adatok is napvilágot látnak.

Kedden a brit munkanélküliségi adatok kerülnek ismertetésre, amelyek elsősorban a brit piacokon tevékenykedők számára lehetnek relevánsak.

Szerdán a hét legfontosabb napja következik, amikor is az amerikai inflációs adatokat teszik közzé, és este a Fed kamatdöntő ülését tartják, amelyet élőben tudósítunk. Erre a napra heves piacmozgások várhatóak.

Csütörtökön Magyarországról is érkeznek fontos hírek, a KSH az ipari adatokat közli. Az USA-ban a termelői inflációs adatokat és a heti munkanélküli segélykérelmek számának változását is közzéteszik.

Pénteken a figyelem a távol-kelet felé fordul, a Bank of Japan kamatdöntő ülést tart. Délután az inflációs várakozások és a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe kerül közzétételre, míg hazánkban az építőipari adatokra figyelünk.