Hétfői viharok pusztítása Magyarországon

Hétfőn a viharok jelentős károkat okoztak Magyarország több megyéjében, a tűzoltókat számos helyszínre riasztották.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel szerint hétfő kora délutánig 260 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók, és a hétvége folyamán további 244 esetben volt szükség a segítségükre. A leggyakoribb problémák a kidőlt fák és az elöntött pincék voltak. A Vas megyei Nardában több mint 30 épület tetőszerkezetét rongálta meg az erős szél.

Újabb viharok söpörtek végig az országon hétfőn, Nógrád megyében a legtöbb beavatkozásra volt szükség. Bátonyterenyén és környékén sok fa dőlt utakra, házakra és kerítésekre, több helyen megszakadtak az elektromos vezetékek, ami áramkimaradásokat okozott.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Alsózsolcán egy villámcsapás miatt vált lakhatatlanná egy családi ház, hat lakója rokonokhoz költözött. Ugyanitt egy másik ház tűzfala dőlt ki, öt embert szintén rokonoknál helyeztek el. Miskolcon egy sporttelep épületének tetejéről nagyjából háromszáz négyzetméteren tépte le a vihar a borítást. Diósgyőrben egy családi ház vált lakhatatlanná, nyolc lakója átmeneti otthonba került, Járdánházán pedig 15 házat kellett 500 homokzsákkal megvédeni a házakba betörő víz ellen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Nyékládházán is pincékbe folyt be a víz, Győrben több pince beázott, Vácon pedig egy idősek otthonában gyűlt össze az esővíz a liftaknában.

A szóvivő figyelmeztetett, hogy villámárvizek esetén kerülni kell az álló vagy hömpölygő vizet, mivel már egy centiméteres víz is veszélyes lehet. Ha a víz nem szivárog el magától a pincéből, és a vízállás eléri a 30 centimétert, akkor kell hívni a tűzoltókat. Azonban tűzoltótechnikával csak a 30 centiméteresnél magasabb vizet lehet eltávolítani.

A katasztrófavédelem hétfő délben jelentette be, hogy a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók helyszínről helyszínre haladva hárítják el a vasárnapi és hétfő reggeli viharok okozta károkat. A legtöbb segélyhívás Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett.

A tűzoltókat gyakran hívták kidőlt fák miatt, többek között a 24-es főúton Gyöngyössolymoson és Egerbaktán, a 23-as főúton Pétervásárán, valamint a 10-es főúton Pilisnél is akadályozták a forgalmat a viharban kidőlt fák.