„Nehéz öt év áll előttünk” – Heringes Anita 26 év jobboldali vezetés után nyert Pakson

Októbertől Heringes Anita tölti be Paks polgármesteri posztját, aki a Fidesz-KDNP 26 éves uralma után került győzelemre. A Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltjeként 47,96 százalékos eredménnyel múlta felül a fideszes Szabó Pétert, aki 2017 óta irányította a Tolna megyei várost. Szabó Péter korábban, 7 évvel ezelőtt 68,28 százalékkal győzött, azonban most csupán 40,61 százalékot kapott.

A választási eredmények alapján a Fidesz egyetlen egyéni választókerületet nyert meg, és további három helyet szereztek a listás szavazatok révén. A Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltjei a maradék hét kerületben diadalmaskodtak, így a városi önkormányzatban 8-4-es többséget szerezve Heringes Anita vezetésével. Heringes, aki korábban a szocialisták színeiben volt képviselő, kijelentette, hogy „nagyon nehéz öt év áll előttünk”, utalva ezzel a városvezetés előtt álló kihívásokra.

Annak ellenére, hogy a helyi választásokon a Fidesz jelöltje alulmaradt, az európai parlamenti választásokon a Fidesz továbbra is erős támogatottságot élvezett Pakson. Az EP-listán a Fidesz 43,63 százalékot kapott, ami az országos eredményekhez hasonlatos arányt tükröz. Paks városát 1998 óta Fidesz-KDNP-hez köthető polgármesterek vezették, bár 2014-ben Süli János független indulása némi viszályt okozott a pártban.

A politikai változások nem csak Pakson, hanem országszerte érzékelhetőek. A parlamentben Ungár Péter, az LMP-elnöke a főpolgármester-választás kapcsán említette, hogy "valószínűleg újraszámlálás lesz" Budapesten, ahol Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzedelmeskedett. Ungár szerint a szoros eredmény azt mutatja, hogy sokan várnak valódi változásra, és az ellenzéknek szembe kell néznie a politikájukat ért kritikákkal. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a magas részvételi hajlandóságot kiemelve a magyar demokrácia erősségét hangsúlyozta, és a Fidesz-KDNP 44 százalékos eredményét kiemelve azt mondta, hogy "nem nagyon van olyan párt Európában, ami ne szeretne ezzel cserélni". A fővárossal kapcsolatban pedig eredményes munkát kívánt a főpolgármesternek, jelezve, hogy mindannyiunk érdeke, hogy Budapest jól működjön.