Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium élén

Hankó Balázs kijelentette, hogy nagy megtiszteltetés és felelősség számára, hogy a miniszterelnök őt kérte fel a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére, és hangsúlyozta, hogy feladatot kapott, nem posztot.

Azt nyilatkozta, hogy célja a nemzet versenyképességének és közösségein alapuló identitásának erősítése és megőrzése. Hankó Balázs köszönetet mondott Csák János leköszönő miniszternek, akinek vezetési és diplomáciai tudását értékesnek tartja, és kifejezte, hogy az ő munkáját szeretné folytatni. Csák János lemondott, mert a feladat teljesítése időigényes volt, és úgy érezte, hogy a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. A kormányzati tapasztalatairól szólva elmondta, hogy több pozícióban is segítette a kormány munkáját, többek között tanácsadóként, miniszteri biztosként, helyettes államtitkárként és államtitkárként is dolgozott. A KIM-ben 2022 nyarától kezdve a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől négy terület államtitkáraként tevékenykedett, beleértve a felsőoktatást, szakképzést, felnőttképzést és innovációt.

Hankó Balázs kiemelte, hogy már 2010 óta van jelen a kormányzati munkában, először az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként, majd 2017-től az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztosként, és 2020 nyarától a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként dolgozott Palkovics László miniszter mellett. A korai munkakezdés már akkor a mindennapjai részévé vált, és hangsúlyozta, hogy jól ismeri a minisztériumi és kormányzati működést, valamint sokat tud és szeret is dolgozni.

Szakmai hátteréről szólva elárulta, hogy eredetileg gyógyszerész és egyetemi oktató, de az elmúlt években különböző vezetői pozíciókban tevékenykedett a közszolgálatban. Gyógyszerészi és oktatási-kutatási pályáját a Semmelweis Egyetemen kezdte, ahol 2001-ben végzett. Az egyetem főgyógyszerészeként felelt a gyógyszerellátásért, több tantárgy oktatója volt, és kutatási területe a gyógyszerészi gondozás és beteg-együttműködés volt a helyes gyógyszeralkalmazás érdekében. 2022-ben habilitált, és 2023-ban kapta meg egyetemi tanári, professzori kinevezését a Semmelweisen; az egyetem vezetésében Merkely Béla rektor stratégiai helyettese volt a helyettes államtitkári kinevezéséig, 2020 nyaráig.

Családjáról azt mondta, hogy felesége is gyógyszerész, akivel közösen végeztek az egyetemen; négy gyermekük közül a legidősebb már egyetemista, második gyermekük most érettségizik, és immár a másik kettő is gimnazista. Közös kapocsnak nevezte, hogy családjuk elég aktív Gödöllő közösségi és egyházközösségi életben.

Férjként és apaként tehát sok tapasztalatom van a magyar családok öröméről és nehézségéről. Miniszterként kiemelt feladatnak tartom Magyarország családbarát szellemiségének megőrzését, s a családot alapítók teljes körű támogatását – hangsúlyozta Hankó Balázs.

Szakmai terveiről kiemelte, hogy mindenekelőtt a versenyképesség erősítése a feladata. Meggyőződése, hogy az egyetemeknek, szakképzésnek, felnőttképzésnek és innovációnak a magyar gazdaság szolgálatában kell állniuk. Azon fog dolgozni, hogy 2030-ra legyen egy magyar egyetem a világ legjobb 100 intézménye között, legalább három pedig az Európai legjobb 100-ban. Célja, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között. A szakképzés terén is van teendő, hiszen tavaly az EB-n a magyar szakképzés ezüstérmes lett, így most az a cél, hogy legközelebb aranyérmes legyen.

A magyar családpolitika, családügy világszinten kiváló, csodájára járnak más országokból. A család, mint közösségeink alapja, nemzetünk legfőbb építő egysége, értéke. A meghozott intézkedések kiteljesítése ezt erősíti, ezt kell, hogy erősítse tovább. A célom, hogy a családpolitikánk eredményeit, lehetőségeit tovább erősítsem, és a fiatalok biztosak legyenek abban, hogy családot alapítani, gyermekeket nevelni érdemes és itthon érdemes.

A kulturális területen két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését. Arra törekszik, hogy azokat a személyeket és csoportokat, akik értékeket teremtenek, megbecsüljük és további alkotásra sarkalljuk. A magyar kultúra gazdag és különleges. Feladatom és szándékom, hogy egyszerre lehessen a népi kultúrát vagy az anyanyelv ápolását mindennapjaink részeként megtartani, és a magas kultúra alkotásait is megvédeni. Ez az a magyar modell, amelynek nemzetünk jövőjének Kárpát-medencei dimenzióban kell biztos alapot adnia, és ez az a versenyképességi fordulat melyet Európának is ajánlunk július 1-től kezdődő elnökségünk során.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az Indexnek elmondta, hogy a kormányzás logikája szerint nem az ő döntési kompetenciája, hogy ki a miniszter, ezért nem is foglalkozik vele. „A feladatom ellátása érdekében az a dolgom, hogy a mindenkori miniszterrel a lehető legjobban együttműködjek. Oly módon, hogy ebből a magyar közgyűjteményi rendszer profitáljon” – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette: így dolgozott együtt Csák Jánossal, és a jövőben Hankó Balázzsal is tervezi a közös munkát.

(Borítókép: Hankó Balázs 2023. november 9-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)