Hadházy Ákos értékelése a választásokról

Hadházy Ákos független képviselő szerint a vasárnapi választások nem a demokrácia diadalát, hanem egy hibrid rezsim által szervezett, demokratikus választásokat imitáló eseményt tükröztek, ahol az ismert ellenzék megsemmisült.

Hadházy Ákos Facebook-oldalán osztotta meg véleményét a vasárnapi szavazások eredményeiről. Kijelentette, hogy a 2022-es parlamenti választások során az ellenzéki összefogás nem hozta meg a várt eredményt, és a Fidesz ismét kétharmados többséget szerzett. A politikus szerint az ismert ellenzék elbukott, míg egy új párt, amely néhány hónappal ezelőtt még nem is létezett, jelentős támogatást kapott az ellenzéki szavazóktól, és egy biankó csekket kapott, amely 30 százalék közelébe került.

A független képviselő úgy véli, hogy a hatalmi gépezetet csupán néhány kisebb karcolás érte, amelyeket a gazdasági válság és egy kegyelmi botrány okozott. Hadházy szerint a hibrid rezsim hatalomgyára majdnem elérte a kívánt eredményt, amit a propagandagépezet, a háborús pánikkeltés és az EU-s pénzekkel megvett polgármesterek hálózata is támogatott.

Hadházy Ákos három fontos pontot emelt ki bejegyzésében:

  1. Azt állítja, hogy a választások nem voltak demokratikusak, hanem egy hibrid rezsim által szervezett események voltak, amelyek során a lényeg nem változott.
  2. Megjegyzi, hogy a Fidesz hatalma stabil maradt, az ismert ellenzék pedig eltűnt, miközben egy új párt jelentős eredményt ért el, amit korábban más ellenzéki pártok nem tudtak elérni.
  3. Felveti a kérdést, hogy az ellenzék képes lesz-e megtanulni az együttműködés fontosságát, és elkerülni a kompromittálódott, korrupt személyekkel való összefogást.

Végezetül Hadházy kiemelte, hogy Zuglóban sikeresen kipróbálták az együttműködést azokkal, akik változást akarnak, kompromisszumok nélkül, és ez működött. Sikerült egyszerre legyőzni a Fideszt és a régi, korrupt szocialistákat, egyben világos alternatívát felmutatni, amihez csatlakozhatnak a változást akarók – függetlenül a korábbi pártállástól.

Márki-Zay Péter, aki a 2022-es országgyűlési választásokon az összellenzék miniszterelnök-jelöltjeként jelentős vereséget szenvedett, a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson kiütéssel győzött a fideszes Grezsa István ellen. Márki-Zay Péter pártja azonban az EP-választáson csupán 0,65 százalékot ért el, ami megalázónál is szerényebb eredménynek számít. A városvezetőként elért sikerei ellenére az országos politikában való részvétel helyi szinten inkább ártott neki, hiszen a Fidesz azzal támadta, hogy a város számára csupán ugródeszka. Márki-Zay Péter a jövőben is tervezi, hogy segítsen másokat, ha úgy ítéli meg, hogy közösen többet tehetnek Magyarországért.