Gyurcsány: Meg fogjuk beszélni, közösen

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-posztjában hangsúlyozta, hogy a reménybeli igazság felé vezető út néha nehezebb, mint várnánk, és köszönetet mondott azoknak, akik mellettük állnak.

Gyurcsány a közösségi médiában közzétett bejegyzésében a vasárnap esti beszédét is megosztotta videó formájában. A Demokratikus Koalíció elnöke kiemelte, hogy sokan dolgoztak egy jobb Magyarországért, és örömét fejezte ki több város, köztük Pápa, Szolnok és Nagykanizsa sikerei miatt. Gyurcsány szerint ezek pozitív eredmények, és hozzátette, hogy a választásokon kívül eső eseményeket közösen fogják megbeszélni. Kijelentette, hogy a pártja továbbra is a szociáldemokraták és hazafiak útját fogja járni, és céljuk, hogy győzelemre vigyék az európai haza ügyét.

A posztban Gyurcsány Ferenc nem említette a lemondás lehetőségét, annak ellenére, hogy a Demokratikus Koalíció a vasárnapi EP-választáson jelentősen gyengébben szerepelt az előzőekhez képest, csupán két európai parlamenti képviselőt tudnak Brüsszelbe küldeni az eddigi négy helyett. Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára folytathatja a munkát brüsszeli képviselőként.

A DK elnöke értékelte az eredményeket, és kijelentette, hogy a magyar politika szociáldemokrata baloldali centruma mostantól kezdve szinte kizárólagosan annál a szövetségnél van, amit ők képviselnek. Gyurcsány szerint ez egy új fejezet kezdetét jelenti a magyar politika történetében, és hangsúlyozta, hogy ők vigyázni fognak erre a szövetségre, mert szerinte Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni.

Gyurcsány Ferenc a csalódásra okot adó tényezőről is beszélt, elmondva, hogy kevesebb európai parlamenti képviselőjük lesz, mint amit szerették volna, de egy dolog világos: az az európai gondolat, amit képviselnek, nem változik, és a kevesebb képviselő ugyanazzal a határozottsággal fogja képviselni. Azt is hozzátette, hogy az eredmények mélyebb és pontosabb okairól, valamint következményeiről sokat fognak beszélni az elkövetkezendő napokban és hetekben is.

A választási eredményeket követően felmerült a kérdés, hogy lesz-e személyi változás a párt élén, hasonlóan más pártokhoz, ahol vezetők lemondásával reagáltak a választási kudarcokra. Gyurcsány azonban egyelőre nem adta fel a harcot, és úgy nyilatkozott, hogy a vezetés lemondása nem feltétlenül vezet a párt megerősödéséhez, és tilos lemondani, ha az még inkább szétzilálná a pártot. A párt politikusai a választás másnapján elérhetetlennek bizonyultak, és magasabb szintű megbeszélést tartottak a nyilvánosság teljes kizárásával.

A Demokratikus Koalíció belügyeire rálátó források szerint a kampány során a párt "ostoba és kontraproduktív, szánalmas" reakciókat adott, és a kampányt gyenge minőségű kontraszelektált politikusok és a "Feri-Klári szektahívők" vitték. A választási eredményeket követően a DK-t megrázta a helyzet, de a párt egyelőre nem érezte végleges katasztrófának az eredményeket. Azonban a források szerint, ha a párt nem változtat irányt, két év múlva már nem lesz parlamenti párt.

Gyurcsány Ferenc végül egy lehangoló közleményt osztott meg, amelyben hangsúlyozta, hogy a reménybeli igazság felé vezető út néha nehezebb, mint várnánk, és köszönetet mondott azoknak, akik mellettük állnak.