Meloni örül a jobboldal sikerének, az antifa nő szabadulhat a házi őrizetből

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni rendkívüli és egyáltalán nem magától értetődő eredménynek nevezte pártja (Olasz Testvérek) sikeres szereplését az európai parlamenti választásokon.

Az Olasz Testvérek (FdI) 28,8 százalékon teljesített, ami azt jelenti, hogy a 2022 szeptemberében kormányra került párt, amely akkor 26 százalékot kapott, tovább erősödött. A 2012-ben alakult FdI az öt évvel ezelőtti EP-választásokon valamivel több mint 6 százalékot ért csak el.

Giorgia Meloni úgy vélte, akárhogy is alakuljanak a végső számok és a többség az Európai Parlamentben, „több mint biztos, hogy egy pragmatikusabb Európára lesz szükség”. A politikai tengely elmozdulását a baloldal alternatíváját képviselő erők felé és a tengelymozgást pragmatikus és nem ideológiai politikákkal kell megvalósítani – hangoztatta.

Erősödött a két kisebb kormánypárt is: az Antonio Tajani vezette Hajrá Olaszország (FI) 9,6 százalékot szerzett a 2022-es 8,8 százalék után, a Matteo Salvini vezette Liga pedig 9,1 százalékot a 2022-es 8,9 után.

Halványuló csillagok, stabil jobbközép koalíció

Matteo Salvini pártjának milánói székházában azt mondta, hogy a jobbközép kormány erősebb, mint valaha, ezért nem módosul az eddigi belső egyensúly. „Remélem viszont, hogy Európában változik a politika. A jobbközépben bízom Európában is” – mondta Matteo Salvini.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD), amely 2002-ben nem érte el a húsz százalékot, most 24 százalékra ugrott. A párt vezetését tavaly tavasszal Elly Schlein főtitkár vette át.

Jól jött a mandátum az elítélt antifa aktivistának

Bejutott az Európai Parlamentbe a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) 6,7 százalékkal, amelynek egyik listavezetője a Magyarországon házi őrizetben levő antifa aktivista, Ilaria Salis, aki 174 ezer szavazatot kapott.

Az AVS sajtótájékoztatóján a nő apja, Roberto Salis elmondta, hogy Ilaria Salis megválasztása azt jelenti, hogy haza tudjuk őt hozni, csak a képviselői immunitást igazoló papír kell ahhoz, hogy a magyar bíró felfüggessze a vele szembeni tárgyalást.

Nem tudta átlépni a négyszázalékos küszöböt az Európai Parlamentbe szükséges bejutáshoz a Carlo Calenda vezette Azione, valamint a Matteo Renzi és Emma Bonino alkotta Európai Egyesült Államok szövetség sem.