Két olasz nő nagyon örülhet az EP-Választásnak

Az Olasz Testvérek (FDI) pártja, melynek élén Giorgia Meloni áll, az olasz parlamenti választások óta tovább erősödött, és az EP-választáson is jelentős sikert ért el. Ilaria Salis, az Alleanza Verdi e Sinistra olasz zöldpárt vezetője, szintén okkal lehet boldog, hiszen EP-képviselővé választása után mentességet élvezhet.

Az Olasz Testvérek (FDI) továbbra is az első helyen áll, meghaladva a parlamenti választások eredményét. Giorgia Meloni, a párt elnöke és jelenlegi kormányfő, a római sajtóközpontban hívta fel a figyelmet arra, hogy a 2022 szeptemberében aratott győzelmet is itt ünnepelték. Az MTI idézete szerint Meloni számára a mostani siker még jelentősebb, mivel az olaszok már látják a jobbközép kormány képességeit. Kiemelte, hogy kormánya nehéz helyzetben vette át az ország irányítását, de az őszinte kommunikáció és a helyes döntések meghozatala révén sikerült az olaszok bizalmát elnyerniük. Ezt támasztja alá az is, hogy míg a 2019-es EP-választásokon alig hat százalékot értek el, addig a mostani, még nem végleges adatok szerint 28 százalék fölött teljesítettek. Giorgia Meloni büszkén említette, hogy a G7-es csoport soros elnökeként és Európában is a legerősebb kormányt képviselheti, és üdvözölte, hogy az EP-választások megerősítették a kétpólusú politikát, ami megkönnyíti az állampolgárok döntését.

Ilaria Salis, a magyarországi antifa-per elsőrendű vádlottja, szintén örülhet, hiszen az Euronews szerint az Alleanza Verdi e Sinistra (AVS) olasz zöldpárt döntése értelmében ő vezette az EP-listát, és 165 ezer szavazatot gyűjtve EP-képviselővé választották. Ennek köszönhetően véget érhet 15 hónapos magyarországi bebörtönzése és házi őrizete, mivel mint EP-képviselő, mentességet élvez, és fel kell függeszteni az ellene folyó eljárást. Giorgia Meloni ebben az ügyben közvetlenül Orbán Viktor kormányfővel egyeztetett, miután a milánói tanárnő fogvatartása élénken foglalkoztatta az olasz közéletet. Salis előzetes letartóztatásba került, mert a magyar hatóságok szerint 2023-ban Budapesten a Becsület napja nevű szélsőjobboldali megemlékezés után társaival több olyan embert is megvertek, akiket neonáciknak néztek. A nő kezdetektől ártatlannak vallotta magát, és ügyével még az olasz parlament is foglalkozott, olasz-magyar diplomáciai feszültséget okozva. Legutóbbi tárgyalására már házi őrizetből érkezett az aktivista.