A héten érkeznek a fontos gazdasági adatok és a reptér megvásárlása csak a kezdet

Makroadatokban gazdag hetet zártunk, amely során többek között a GDP-ről, a külkereskedelmi egyenlegről, az iparról és a kiskereskedelemről is kaptunk jelentéseket, miközben a kormány a reptér megvásárlásáról is beszámolt. A következő napokban sem maradunk adatok nélkül, hiszen többek között az infláció, az ipari és az építőipari termelés, valamint az államháztartás helyzetének friss adatai is napvilágot látnak.

Hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli a fogyasztói árak májusi alakulását, amelyek áprilisban 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedtek. Ugyanezen a napon a Pénzügyminisztérium is közzéteszi az államháztartás május végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját, amely szerint április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Csütörtökön a KSH második becslése alapján az áprilisi ipari termelés részletes adatait ismerhetjük meg, amelyek előzetes adatok szerint 6,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva azonban 2,4 százalékkal elmaradtak attól. Pénteken pedig az építőipar áprilisi statisztikái kerülnek napirendre, márciusban az építőipari termelés volumene 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A múlt héten több fontos makrogazdasági adat is napvilágot látott. A GDP-jelentés szerint Magyarország bruttó hazai termékének volumene az idei első negyedévben 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az ipar teljesítménye 4,2 százalékkal esett vissza, míg a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2,7 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi egyenleg tekintetében pozitív hírek érkeztek: áprilisban az export értéke 8,8 százalékkal nőtt, az importé pedig 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, így a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,8 milliárd euró volt. A kiskereskedelmi forgalom áprilisban 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelésről szóló pénteki jelentés szerint az ipari termelés volumene áprilisban 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipari termelés az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatait, és bár az infláció lassabban csökken, mint várták, a jegybanki cél még nem érte el, így a folytatásról nem hoztak döntést. Christine Lagarde, az EKB elnöke szerint az infláció elleni harc még nem ért véget, és feltehetően még jövőre is a jegybanki cél fölött lesz.

Végül, több mint egy éves tárgyalások után, a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése aláírásra került, így a reptér közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került. A Magyar Állam 80 százalékos, míg a francia társbefektető VINCI 20 százalékos tulajdonrészt szerzett, a vételár 3,1 milliárd euró volt.