Bezuhanó forint és megdermedt tőzsde a választások után

A hazai és európai piacokon bizonytalanságot okozott a tegnapi EP-választás, amelynek hatására jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben, de a forint még ennél is nagyobb mértékben esett vissza.

A TISZA párt, Magyar Péter vezetésével, meglepő eredményt ért el az EP-választáson, ahol a Fidesz után a második legtöbb, hét képviselői helyet szerezte meg. Dobrev Klára vezette pártszövetség csupán két képviselőt küldhet Brüsszelbe, ami kudarcnak tekinthető a kampányuk során tett ígéreteik fényében. Az euró gyengülését az európai parlamenti választások utáni bizonytalanság és a friss hazai inflációs jelentés okozhatta. Az európai jobboldali pártok erősödése, valamint Német- és Franciaországban kialakult politikai helyzet is hozzájárulhatott az euró dollárral szembeni gyengüléséhez. A francia és német tőzsdeindexek jelentős esést mutattak a nap folyamán.

A forint árfolyama már a reggeli piacnyitás előtt gyengülni kezdett, és ez a tendencia folytatódott a délelőtt folyamán. Az euróval szembeni árfolyam 391,5 forintról 394 fölé emelkedett, majd 392,2–4 közé korrigált. A dollárral szemben is gyengült a forint, és a régiós valutákhoz képest is alulteljesített. Az amerikai kamatpálya emelkedése is negatívan érintette a forintot. A hazai gazdaságba vetett befektetői bizalom gyengülése a kormánypárt választási szereplésével és az ellenzéki TISZA párt sikereivel magyarázható. A KSH jelentése szerint az infláció meghaladta a 4 százalékot az előző év azonos időszakához képest, ami a szolgáltatások árának jelentős emelkedésével függ össze.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe csökkenést mutatott a nyitás után. A BUX index 0,36 százalékos csökkenést követően 69 626,05 ponton állt. A vezető részvények többsége gyengült, kivéve a Mol-t, amelynek árfolyama változatlan maradt. Az OTP, a Magyar Telekom és a Richter részvényei árfolyamcsökkenést szenvedtek el.

A választások utáni elemzések szerint Magyar Péter vezetésével a TISZA párt erősödése új választóvonalat hozott létre a magyar politikában. A Fidesz tábora továbbra is erős maradt, különösen a vidéken, ahol a választók nagy részét továbbra is megtartották. A választási eredmények azt mutatják, hogy a kormányváltáshoz a kistelepüléseket kell elhódítania az ellenzéknek. A budapesti belső kerületek többségét az ellenzékiek nyerték, ami a hagyományos ellenzéki pártok számára új lehetőségeket és kihívásokat jelenthet a jövőben.