A Fidesz elvesztette többségét Pest megyében

A vasárnapi választások eredményeként a Fidesz elvesztette a többségét a Pest megyei közgyűlésben, ami jelentős hatással lehet a gödi Samsung SDI adóbevételeinek kiosztására.

A Fidesz a Pest megyei közgyűlésben 21 képviselőt delegálhat, míg a Momentum és a Mi Hazánk egyaránt 8-8, a Demokratikus Koalíció pedig 7 tagot küldhet. Ez a változás különösen fontos, tekintettel arra, hogy a megyei önkormányzat felelős a gödi Samsung SDI adóbevételeinek a környező települések önkormányzatai és civil szervezetei közötti visszaosztásáért. Korábban a Fidesz többsége révén több tízmillió forintot kaptak olyan egyesületek és alapítványok, amelyek a támogatást részben politikai célokra, például propagandalapok kiadására használták fel.

A Magyar Narancs szerint a választások előtt a Dunakeszi Odateszi Egyesület, amely Dióssi Csaba újraválasztott polgármester és a vele induló jelöltek egyik jelölőszervezete volt, 20 millió forint támogatást kapott. A Fidesz korábbi többségével a közgyűlésben más szervezetek számára is automatikusan megszavazták a hasonló nagyságrendű támogatásokat.

A jelenlegi helyzetben, amikor a Fidesz már nem rendelkezik többséggel, a pénzek ilyen módon történő kiosztására már nem lesz lehetőség, kivéve, ha a párt szövetségeseket talál, például a Mi Hazánk képviselői között.