"Mindig hordok valamit magamnál, ami az övé volt" - Fábián Juli édesanyja képtelen megválni lánya személyes tárgyaitól

Lassan hét éve annak, hogy Fábián Juli, az egyik legtehetségesebb magyar énekesnő, hosszan tartó betegség után elhunyt, de édesanyja, Lamberger Galina és a családja a mai napig őrzi az énekesnő személyes tárgyait.

Fábián Juli otthonában rengeteg személyes tárgy maradt, mintha csak elutazott volna. Ruhák, cipők, naplók, levelek és festett tárgyak töltik meg a lakást, amelyeket édesanyja, Lamberger Galina, a Fábián Juli Emlékalapítvány alapítója nem szívesen adna ki kezéből. Az emlékalapítvány révén azonban ezek a tárgyak jó ügyeket támogatnak, például Tompos Kátya külföldi gyógykezelésének finanszírozására gyűjtöttek volna, de a tragédia híre után az aukciót őszre halasztották, és a befolyó összegből nehéz helyzetben lévő előadóművészeket fognak támogatni.

Lamberger Galina a Glamour magazinnak adott interjúban elárulta, hogy bár sok tárgyatól képes megválni, de vannak olyanok, amelyeket mindenképpen megőriz. "Sok minden maradt a lányom után, ruhák, cipők, ékszerek, naplók, gyerekkori levelezések, pólók, amiket ő tervezett. A lakásomban egy szekrény tele van a holmijaival, a polcon festett üvegek állnak, amiket tőle kaptam karácsonyra. Juli szerette az ecsetet használni, a fürdőszoba tükrére is festett egy almát, ami a mai napig megőriztem. Hatalmas CD-gyűjtemény, jazzel kapcsolatos szakkönyvek, amelyekhez nem tudok hozzányúlni" – mondta el az édesanya.

Az édesanya szerint a családban mindenkinél van valami Fábián Julitól, hogy érezzék, még mindig velük van. Az emlékekkel azonban nehezen birkózik meg, és vannak olyan pillanatok, amikor a lánya dalainak hallatán sírva kell félreállnia az autóban, vagy sírva kirohannia egy boltból.

Lamberger Galina a nehéz időkben a családjára és munkájára támaszkodik. "Nagy családom van, Juli volt a harmadik, a legkisebb gyerekem. Ők adnak erőt, az öt unokám, a barátok. A munkám is segít, olyan dolgok mellé állok, amik feltöltenek, amikkel jót teszek másoknak. Civil szervezetnek dolgozni, projekteket kitalálni, pénzt szerezni jó. Ha az ember másokon segít, akkor jobban van, és ebből lehet erőt meríteni" – vallotta be az édesanya.