A tőzsdék választási eredményekre adott érzékeny reakciója

Párizsban a banki részvények szenvedték meg a legjobban a francia elnök pártjának visszaszorulását az EP-választásokon, és gyenge kezdés után indexveszteséggel zártak a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,35 százalék, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,71 százalék mínusszal fejezte be a napot. A londoni FTSE 100 index 0,18 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,34 százalékkal, míg a párizsi CAC 40 index 1,35 százalékkal gyengült. A milánói tőzsde FTSE MIB indexe 0,31 százalékkal, a madridi IBEX 35 index pedig 0,41 százalékkal csökkent.

A párizsi tőzsdén a Societe Generale és a BNP Paribas részvényei öt százalékkal, a Hermes és az LVMH részvényei pedig több mint két százalékkal estek vissza. A német piacon az RWE 2 százalékos, a Porsche több mint 1 százalékos, a Zalando közel 1 százalékos csökkenéssel került a legnagyobb vesztesek közé.

Londonban az Aviva részvényei két százalékot veszítettek értékükből a JP Morgan általi leminősítés hatására, míg az M&G részvényei több mint másfél százalékkal növekedtek a JP Morgan felminősítése után. A milánói tőzsdén a Stellantis N.V. 2,2 százalékot, az STMicroelectronics 2,1 százalékot, a Moncler pedig szintén 2,1 százalékot veszített.

A spanyol részvények közül az Inditex és az Iberdrola közel egy százalékkal, a Banco Santander és a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria pedig több mint egy százalékkal gyengült.

A nyári üzemanyagkereslet növekedésével kapcsolatos optimizmus és a piaci fejlemények, mint például a Federal Reserve kamatdöntése és az amerikai inflációs jelentés hatására az olajárak hétfőn emelkedésnek indultak. A WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult, hordónként 79,99 dollárra, míg a Brent ára 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Az arany ára a pénteki jelentős esés után visszapattant, az európai kereskedési idő végén 0,46 százalékkal magasabban állt, unciánként 2304,53 dolláron. A dollárindex 0,42 százalékkal erősödött, 105,33 ponton négyheti csúcsot ért el. Az euró árfolyama 0,56 százalékkal gyengült, egyhavi mélyponton, 1,0739 dolláron.