Első alkalommal kapták lencsevégre a borneói ködfoltos párduc családját

Egyedülálló felvétel került elő, amelyen egy veszélyeztetett borneói ködfoltos párduc családja látható az indonéziai Borneó egyik erdejében, a Tanjung Puting Nemzeti Parkban.

Az Orangutan Foundation természetvédelmi szervezet által kihelyezett kameracsapdák egy nőstényt és két kölykét örökítettek meg, ami arra utal, hogy a faj még mindig képes a szaporodásra a vadonban. A felvételek a parkban készültek, és a csapat április 9-én találta meg a különleges videót. Korábban már voltak megfigyelések a területen élő borneói ködfoltos párducokról, de családot együtt még sosem sikerült filmre venni.

A borneói ködfoltos párduc két alfaja ismert, az egyik Borneó, a másik Szumátra szigetén honos. Ez az állat rendkívül ügyes erdei ragadozó, aki majmokra, macskafélékre és rágcsálókra vadászik, és a lombkoronák között is gyorsan képes közlekedni. A bokája különleges szerkezete miatt képes 180 fokban elfordulni, ami lehetővé teszi számára, hogy fejjel lefelé is leereszkedjen a fákról.

Anxious Yoga Perdana, az Orangutan Foundation munkatársa szerint a borneói ködfoltos párduc a sziget legnagyobb őshonos ragadozója, és fontos szerepet tölt be az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában. Az állat éjszakai életmódja miatt keveset tudunk róla, de feltételezhető, hogy egész évben szaporodik, és kétéves korában válik ivaréretté.

A borneói ködfoltos párducot azonban súlyosan fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása. A WWF jelentése szerint Borneó az erdőirtás tekintetében világviszonylatban is az élen jár, ami az állomány drasztikus csökkenéséhez vezetett az elmúlt években. A faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján sebezhetőként szerepel, de a friss videófelvétel bizakodásra ad okot a faj vadonbeli túlélését illetően.