Ravasz trükkel jutna hozzá álomfizetéséhez a Tesla vezére

A Tesla megszerezné a kisbefektetők támogatását Elon Musk 56 milliárd dolláros bércsomagjának megszavazásához, miután a nagybefektetők megosztottak a rekordösszeget illetően - írja a Reuters.

A Tesla június 13-ai közgyűlésén egy tucat témába fognak szavazni a részvényesek, azonban a legnagyobb kérdés a vezérigazgató, Elon Musk rekordösszegű, 56 milliárd dolláros bérezése. A Portfolio korábbi cikkei szerint nagy a bizonytalanság Musk óriási javadalmazásával kapcsolatban, és a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja, a norvég állami nyugdíjalap, amely a nyolcadik legnagyobb Tesla-részvényes is egyben, bejelentette, hogy nem támogatja az összeg kifizetését.

A Tesla igazgatótanácsának elnöke a részvényesekhez szóló levelében korábban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem szavazzák meg a vezérigazgató csomagját, félő, hogy a milliárdos távozni fog a vállalattól. A szakértők szerint a sok egyéni befektető általában a menedzsmentet támogatja a szavazások során, így fontos lehet a szavazatuk a vezérigazgató számára.

Az S&P 500 15 legnagyobb vállalata közül a Teslánál a legjelentősebb a lakossági befektetők, az intézményi és bennfentes körökön kívüli egyéb befektetők aránya. Andrew Theyken Bench, egy pennsylvaniai ügyvéd, aki kevesebb mint 5000 Tesla-részvénnyel rendelkezik, és aki meghatalmazás útján a vezetőséggel együtt szavazott a közgyűlés minden pontjáról, beleértve Musk fizetését is, úgy véli, hogy Musk megtízszerezte a befektetését, és nem kap semmit, ami szerinte nem tűnik helyesnek vagy igazságosnak.

A szakértők szerint viszont a kisbefektetők viszonylag ritkán vesznek részt a közgyűlési szavazásokon. Elon Musk múlt héten saját közösségi média platformján, az X-en (korábban Twitter) írta meg, hogy a bércsomagot a kisbefektetők nagyjából 90%-a támogatná, ami a szakértők szerint reális is lehet.