ENEMO jelentés a magyarországi önkormányzati választásokról

Az ENEMO nemzetközi megfigyelő missziója részletes jelentést adott ki a magyarországi önkormányzati választásokról, amelyben aggodalmukat fejezték ki a választási folyamat és körülmények bizonyos aspektusai miatt.

Az önkormányzati választásokról szóló előzetes jelentését Pierre Peytier mutatta be, amely a választási folyamat minden aspektusát elemzi, beleértve a kampányt, annak finanszírozását, a médiakörnyezetet és a szavazás folyamatát is több szavazóhelyiségben.

A jelentés szerint a jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai kedvezőtlenül befolyásolták a választást a kormánypárt javára. Felmerültek aggodalmak a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az egyenlőtlen lehetőségek miatt. Ugyanakkor pozitívan értékelték, hogy a választási adminisztráció hatékonyan és szakszerűen működött.

Nino Rizhamadze kiemelte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, és szokatlan, hogy egy ilyen törvényt hat hónappal a választás előtt fogadtak el. Kristina Kostelac szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése és a támogatók Vitézy Dávidra való átirányítása választói megtévesztési stratégiának minősül, ami befolyásolta a választási eredményeket.

Kostelac hozzátette, hogy a jelöltállítás folyamata alapvetően rendben volt, de a pluralizmust és a politikai választási lehetőségeket korlátozta, hogy 859 településen csak egy polgármesterjelölt indult. Továbbá etikátlan adatfelhasználásra, állami források kampánycélokra fordítására és helyi hatósági nyomásgyakorlásra utaló jeleket találtak.

A kampányfinanszírozási szabályok hiányosságait bírálva a jelentés megállapította, hogy a költések jogi korlátozásának hiánya hátrányba hozza a kisebb pártok és független jelöltek esélyeit, példaként említve a CÖF és a Megafon hirdetési pénzeit.

Ana Mihajlovic szerint a választási határok átrajzolása hat hónappal a választás előtt ellentétes volt a nemzetközi normákkal, és a választók személyes adatainak kiszivárgását és eladását is tapasztalták, valamint jogellenesen regisztrált venezuelai választópolgárok befolyásolhatták a választást egy budapesti kerületben.

A szavazás titkosságát alapvetően tiszteletben tartották, de több esetben szavazatvásárlásról és láncszavazásról is értesültek a megfigyelők.

Teosora Gilic szerint a magyarországi médiapluralizmus alacsony szintje aggodalomra ad okot, és a Fidesz-közeli politikai szereplők, valamint a kormányzati emberek diszkriminatív magatartást mutattak a független médiával szemben. A közösségi média jogi szabályozásának hiányosságai miatt a politikai kampányok korlátlanok és visszaélésekhez vezethetnek, továbbá az oroszbarát és EU-ellenes narratívák felerősödése is aggasztó.

A megfigyelők még vizsgálják, hogy Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt kezdeményezése a szavazatok újraszámolására megalapozott-e.

: Telex