Donáth Anna lemondott a Momentum elnöki posztjáról, az elnökség is távozik

Donáth Anna hétfőn bejelentette, hogy lemond a Momentum Mozgalom elnöki tisztségéről, miután a párt nem sikerült helyet szereznie sem az Országgyűlésben, sem az Európai Parlamentben. A bejelentést a párt frakcióülésén tették meg, és hamarosan vezetőválasztást tartanak, amíg egy végrehajtó elnökség látja el a feladatokat. Donáth a Facebookon kifejtette, hogy az Európai Parlamenti választáson elért eredményük - körülbelül 3,68% - kudarcot jelent, hozzátéve, hogy "az eredmény ellenére lelkiismerete tiszta, ha vállalja a felelősséget és lemond a pártvezetői posztról".

A Momentum a vasárnapi választásokon szenvedett vereséget, amely után Donáth hétfő reggel jelentette be távozását egy belső fórum keretében. A párt vezetése várhatóan hamarosan további részleteket közöl a történtekkel kapcsolatban. A Momentum a közelmúltbeli választásokon gyengén szerepelt, elveszítette helyeit az Európai Parlamentben, és nem jutott be a Budapesti Közgyűlésbe sem. A 444 információi szerint nem csak Donáth Anna, hanem a teljes pártelnökség is lemondott.

A párt korábbi elnöke, Fekete-Győr András a Facebookon jelentette be, hogy elindul a következő tisztújításon az elnöki tisztségért. Fekete-Győr szerint a vasárnapi választási eredmények tükrében a Momentumban változás szükséges, és készen áll arra, hogy megfordítsa a lefelé tartó tendenciát. Úgy véli, világos, közérthető ajánlattal és következetes politizálással fogják visszaszerezni a választók bizalmát. Fekete-Győr hangsúlyozta, hogy a Momentum nem lehet része a választók által leváltásra ítélt hatalmi elitnek, és a párt a „politikai generációváltás pártja”. A hvg.hu információi szerint egyelőre ő az egyetlen hivatalos elnökjelölt, de a nyári tisztújításig – amely a teljes elnökségre vonatkozik – még mások is kedvet kaphatnak.

Fekete-Győr a 2022-es országgyűlési választásban veszítette el korábbi pozícióját, amikor a miniszterelnök-jelölti előválasztási szereplése után bizalmi szavazást kért a Momentum Küldöttgyűlésétől, ahol megvonták tőle a bizalmat. Most azonban újra a párt élére készül állni, és a június 9-ét forradalmi napként emlegetve, a szabadságharc folytatására készül az elkövetkező két évben.

Kele János, a Momentum elnökségének egykori tagja, aki tavaly decemberben jelentette be visszalépését, a választási eredményekre reagálva Facebookon fejtette ki véleményét. "A következetes, állhatatos és bevállalós politika képviselői tegnap mindenütt nyertek (valamit) az országban. A megalkuvó, székfoglalós, helyezkedős, megúszós és alibizős politika pedig végképp oda került, ahova való: a semmi közepére" – írta. Kele János hozzátette, hogy a vasárnapi katasztrofális választási eredmények miatt őt is terhel felelősség, és ezt bizonyítja az is, hogy már korábban levonta a konzekvenciákat, amikor a vezetőség még hitt a jobb eredményekben.

A Jobbik-Konzervatívok elnöksége, értékelve az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményeit, úgy döntött, hogy a lehető legkorábbi időpontra kiírja a párt elnökségének teljes tisztújítását. Gyöngyösi Márton elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy lemond, amennyiben nem jutnak be az EP-be, de a 24.hu információi szerint hétfőn délután úgy értesült, hogy nem távozik a tisztségéből, és a tisztújítás június 29-én lesz. A Jobbik nagyjából 170 ezer szavazót veszített, ami lényegében a megsemmisülését jelenti. Öt éve még 220 ezer szavazójuk volt, mostanra 45 ezer maradt.