Vége Dobrev Klára árnyékkormányának

Dobrev Klára a Facebookon bejelentette, hogy az árnyékkormány munkája a mai nappal eddigi formájában véget ér. A Demokratikus Koalíció (DK) Európai Parlamenti képviselője és eddigi árnyék-miniszterelnöke azt ígéri, hogy ők továbbra is aktívak maradnak, és ugyanazok az elkötelezett szociáldemokraták és európai magyarok lesznek, mint eddig.

Dobrev hangsúlyozza, hogy a baloldali politikának és a szakpolitikai alternatívának, amit képviselnek, nagyobb támogatottságot kell szereznie. Ehhez új megoldásokat, eszközöket és utakat kell keresniük.

A DK-nak az Európai Parlamentben eddig négy képviselője volt, de a következő öt évre már csak kettőt küldhetnek, miután az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen 8,08 százalékot, azaz 366 217 szavazatot értek el. Dobrev szerint a DK marad az egyetlen Európa-párti, baloldali közösség, de új módszereket kell alkalmazniuk az Orbán-rendszerrel szembenálló szavazók megszólítására.

Dobrev Klára 2022 őszén hozta létre az árnyékkormányt, amelyről korábban úgy nyilatkoztak, hogy túl sokban hasonlít az eredeti kormányinfókhoz. A DK-s politikus vasárnap este kijelentette, hogy az eredmény csalódást keltő, azt gondolták, hogy több szavazót tudnak meggyőzni.

Továbbra is hiszem, hogy az emberek hétköznapjaival mit sem foglalkozó jobboldali politika egyetlen alternatívája hosszútávon egy karakteres, baloldali program. Ennek a programnak a kidolgozásáról szólt az Árnyékkormány munkája 2022 szeptembere óta, ezért dolgoztunk együtt több mint ezer szakértővel, ezért jártuk az országot, hogy ez a program minél többekhez eljusson.

Dobrev Klára köszönetet mondott azoknak, akik az erős, szociális Európát és az általa vezetett, közös listát támogatták, és hangsúlyozta, hogy a következő öt évben is azon lesznek, hogy Európa minden korábbinál egységesebb és erősebb legyen. A Demokratikus Koalíció elnöksége 2022 szeptemberében kérte fel Dobrev Klárát, hogy árnyék-miniszterelnökként alakítson árnyékkormányt.

(Borítókép: Dobrev Klára a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője beszédet mond a három párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)