Álomváros épülhet Amerikában

Kaliforniai Solano megyében tervezik megvalósítani azt az utópisztikus várost, ahol az ígéretek szerint mindenki boldog és jól keres majd. Az álomváros, melynek neve California Forever, kezdetben 50 ezer, a végső cél szerint pedig akár 400 ezer lakost is befogadhat.

Az építővállalat szerint a városban élhető környezet, biztonságos környék és jól fizető munkahelyek lesznek. A tervek szerint a város minimális szennyezéssel fog működni és energetikailag önfenntartó lesz.

A projektet megvalósítani tervező cég szerint a California Forever egy olyan hely lesz, ahol mindenki szeretne élni, és ahol egészséges, vidám környezet várja a lakókat. A város területét jelenleg még kihasználatlan földterület jelenti, de a cég célja, hogy egy igazi organizmust hozzanak létre, ahol a rengeteg növény, köztük egymillió őshonos olajfa, kevesebb szén-dioxidot termel majd, mint amennyit el tudnak nyelni.

A város megálmodói már megvásároltak egy 500 ezer hektáros területet a projekt számára, és az odaköltöző lakóknak összesen 400 millió dollárt (141 milliárd forintot) terveznek támogatásként nyújtani. Azonban a projekt nem mentes a politikai akadályoktól, mivel a környék vezetői közül nem mindenki támogatja az ötletet.

A város tervezése során kiemelt figyelmet kap a lakók kényelme. Jan Sramek, a projekt szellemi atyja szerint a városban dolgozók öt perc alatt és dugók nélkül érhetik el munkahelyüket. Sramek úgy véli, hogy a város az emberekért van, és nem fordítva, és reméli, hogy az első ilyen okosváros megvalósítása után további hasonló városok fognak épülni.