Botrány Amerikában: külföldi titkosügynökök ülhetnek a parlamenti padsorokban

Pánikot váltott ki a kanadai parlamentben egy bizottsági jelentés, amely szerint névtelen politikusok titokban külföldi kormányok képviselőivel működtek együtt, hogy befolyásolják az ottawai döntéshozatalt.

A Politico szerint a kanadai parlament nemzetbiztonsági és hírszerzési bizottsága egy új jelentést tett közzé, amely arra utal, hogy egyes kanadai törvényhozók segíthettek külföldi szereplőknek beavatkozni a politikai kampányokba és a döntéshozatalba. A bizottság hétfőn arról számolt be, hogy olyan értesüléseket vizsgáltak, melyek szerint meg nem nevezett parlamenti képviselők "félig-meddig szándékosan" együttműködtek külföldi képviseletekkel, szavazókat mozgósítottak, készpénzt fogadtak el tőlük, bizalmas információkat osztottak meg velük, és utasításokat kaptak tőlük a parlamenti döntéshozatal befolyásolására.

Justin Trudeau miniszterelnököt, a liberális párt vezetőjét, Pierre Poilievre, a konzervatívok vezetője támadta meg a fejlemények kapcsán. Poilievre felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az érintett képviselők nevét, mondván: "A nemzetbiztonsági bizottság szerint vannak olyan képviselőink, akik tudatosan dolgoztak ellenséges külföldi kormányoknak. A kanadaiaknak joguk van tudni, hogy kikről és miről van szó - kik ők?".

A jelentés nyomán nyomás nehezedik a rendőrségre, hogy vizsgálja ki az esetet, és újabb vitát vált ki arról, hogy a szövetségi kormány mennyire képes megfékezni a külföldi beavatkozást Kanadában. A legmagasabb titkosszolgálati felhatalmazással rendelkező bizottság a megállapításait több mint 4000 dokumentumra és mintegy 1000 bizonyítékra alapozta.

A riport szerint Kína jelenti a legnagyobb veszélyt Kanadára, Indiával a második helyen. Emellett a bizottság arra is rámutatott, hogy az ország eddig nem kezelte megfelelően a nemzetbiztonsági információk büntetőeljárásokban való felhasználásával kapcsolatos, régóta fennálló kihívásokat, ami miatt nem valószínű, hogy büntetőjogi vádemelésre kerül sor az illegális tevékenységek miatt.