Bochkor Gábor szavazási zavara és a Tisza Párt sikere

Bochkor Gábor, a Retro Rádió műsorvezetője, összezavarodott a szavazófülkében, amikor megkapta a szavazólapokat az önkormányzati és Európai Parlamenti választásokon. Magyarország 3177 településén rendezték meg a választásokat, amelyek során a Fidesz mérsékelt győzelmét értékelték Bochkorék a rádió reggeli műsorában. Azonban a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter szerint a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt, és egyik EP-választáson sem szerepelt még ilyen rosszul. Orbán Viktor miniszterelnök szerint viszont a Fidesz Európarekord választási eredményt ért el, és a magyar demokrácia él és virul, ami a magas részvételi arányból is látszik.

Bochkor elmondása szerint a kampány során az átlagember csak annyit észlel, hogy a településén megjelenik számos, korábban sosem látott arc. A rádiós műsorvezető azt is hozzátette, hogy a köztéri plakátokról sem tudta megállapítani, melyik politikus melyik párthoz tartozik.

A szavazás napján Bochkor Gábor a szavazófülkében találta magát egy csomó ismeretlen névvel szembesülve. "Ott volt a névsor, ahol már az arcát sem láttam. Legalább felismertem volna, hogy őt láttam a Dió utcán! Ez se volt, ott volt: dr. Kiss Beáta, Tóth József – két fiktív név" – emlékezett vissza a rádiós, jelezve, hogy nem tudta, kire kellene szavaznia.

Bochkor szerint a választópolgárok nem ismerik a jelöltek programját, és felveti a kérdést, hogy vajon mennyire reális elvárás, hogy az emberek utánanézzenek a jelölteknek, miközben éppen autóznak. "Ki van írva egy név, akkor azt megjegyezem, félreállok az autóval, és guglizok?" – fogalmazott Bochkor, aki végül nem volt biztos abban sem, hogy az általa behúzott jelölt nyert-e.

Bochkor Gábor történetének megosztásával arra volt kíváncsi, hogy ő áll-e egyedül ebben a helyzetben, vagy mások is hasonlóan érzik magukat a választások során. Eközben a Tisza Párt, amely alig két hónapos múltra tekint vissza, jelentős sikert ért el, több mint 1 340 000 szavazatot kapva, ami óriási felelősséggel jár a párt számára.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke köszönetet mondott a támogatóknak és bejelentette, hogy megkezdik a párt és a köré szerveződő politikai közösség felépítését, valamint a Társadalmi Szerződés nevű szakmai program összeállítását, amellyel a következő országgyűlési választáson kívánják a magyar emberek felhatalmazását kérni. A Tisza Párt alelnöke szerint a politika lehet szép, hasznos, igazságos és őszinte, és képviselőik a magyar érdekek mentén fognak dolgozni Budapesten és az Unióban is.

Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke és Budapest XII. kerületének frissen megválasztott polgármestere, kritikusan nyilatkozott a Tisza Pártról, jelezve, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy valaki kettő hónap alatt épít fel egy pártot. "A Tisza Pártról nem tudok mit mondani, mert nem tudom, kik ezek az emberek. Senki nem tudja és így szavazott rájuk minden negyedik ember" – mondta Kovács, hozzátéve, hogy reméli, nem egy olyan lóra tettek, amelyet aztán majd rugdosni kell.

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki korábban a Momentumra szavazott, a választások után közösségi oldalán üzent, elismerve a Tisza Párt és Magyar Péter sikereit. Karsai szerint a Momentum önkormányzati választásokon jól szerepelt, de az EP választáson kudarcot vallott, mivel egyetlen képviselő sem jutott be az Európai Parlamentbe. A jogász kifejezte, hogy érdeklődéssel fogja figyelni a Tisza Párt további tevékenységét, különösen a Magyar Péter által említett program megalkotását, amellyel a jogállamot és a liberális demokráciát kívánják helyreállítani Magyarországon. Magyar Péter korábban azt nyilatkozta, hogy érvénytelen szavazatot fog leadni a főpolgármesteri választáson, mivel egyik jelöltet sem támogatta.

Ujhelyi István, a leköszönő európai parlamenti képviselő, kőkemény kritikával illette a Demokratikus Koalíciót (DK), amelyet a választások legnagyobb vesztesének nevezett. Ujhelyi szerint Magyar Péter gyakorlatilag új ellenzéket hozott létre, amelyet a következő időszakban segíteni kell. "Biztos, hogy újjá kell építeni az ellenzéket, melynek csomópontja a Tisza Párt, hiszen ha nem rontja el Magyar Péter, akkor a Tisza tud lenni a Fidesz kihívója" - mondta Ujhelyi, aki szerint a Tisza a hét EP-képviselőjével nem csak Magyarországon, hanem az Európai Parlamentben is jelentős tényezővé robbanhat be, hiszen az Európai Néppárt egyik legnagyobb delegációja lesz. Ujhelyi hozzátette, hogy a baloldalon egy új szociáldemokrata hangra lesz szükség, mert a DK hosszútávon nem tudja betölteni ezt a szerepet, és 2026-ban mindenki a Tiszát kell, hogy segítse.

Karsai Dániel, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, otthonában, egy mozgóurna segítségével adta le a szavazatát. Donáth Anna, a Momentum politikusa többször is kiállt Karsai mellett, hangsúlyozva, hogy a magyar társadalomnak lehetőséget kell kapnia arra, hogy véleményt mondjon az eutanáziáról, amelynek legalizálásáért Karsai is küzd. Az alkotmányjogász az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az ügyben, de a magyar kormány ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. Karsai Dániel állapota az utóbbi időben rohamosan romlott, de még mindig hisz abban, hogy megéli, dönthessen a haláláról.