Benny Gantz kilép az izraeli szükségkormányból

Benny Gantz, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke és az izraeli háborús kabinet minisztere, vasárnap jelentette be, hogy kilép a szükségkormányból, ami Benjamin Netanjahu miniszterelnök Gázával kapcsolatos konfliktus utáni terveivel kapcsolatos megosztottság további mélyülését jelzi.

A tábornok és politikus a tel-avivi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra döntését, amelyet "nehéz szívvel" hozott meg, mint ahogy a BBC is beszámolt róla. Korábban az Index is megírta, hogy Gantz fenyegetőzött lemondással, ha Netanjahu nem fogad el új tervet Gázára vonatkozóan. Gantz távozásával Netanjahu még szorosabban került a szélsőjobboldali szövetségesek kötelékébe, akik elleneznek minden olyan tárgyalást, amely a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szól. Gantz szerint Netanjahu akadályozza az "igazi győzelem" elérését, ami a folyamatban lévő válság fennmaradását igazolja. A miniszterelnök kihívójának is tartott politikus arra szólította fel az elnököt, hogy írjon ki új választásokat. Netanjahu válasza egy közösségi média bejegyzésben érkezett, amelyben azt írta: „Benny, ez nem a kampányból való kilépés ideje, hanem az összefogásé.”

Gantz nem csak személyesen mondott le a kormányzati pozíciójáról, hanem bejelentette, hogy kilép az általa vezetett Nemzeti Egység pártból is. A párt 2023. október 11-ig az ellenzékben volt, majd a Hamász október 7-i támadásait követő háború kitörése után beleegyezett, hogy szükségkormányt alakítson Netanjahu-val, ahol öt tisztséget töltött be. Gantz befolyását a kormányban úgy tekintették, mint a Netanjahu-koalíció szélsőjobboldali tagjainak ellensúlyát. Gantz távozása előtt egy nappal történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter háromnapos közel-keleti útjára induljon, amely során Izraelbe, Egyiptomba, Jordániába és Katarba kíván látogatást tenni a tűzszüneti megállapodás érdekében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a közel-keleti arab országoktól kérte, hogy gyakoroljanak nyomást a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szélsőséges szervezetre annak érdekében, hogy fogadja el a május végén az amerikai elnök által ismertetett tűszszüneti javaslatot. Blinken újabb látogatást kezdett a Közel-Keleten, tárgyalásainak középpontjában a Joe Biden elnök május 31-i tűzszüneti tervének életbe léptetése, a még palesztin fogságban lévő izraeli túszok elengedése és a térség biztonságának javítása áll. Kairóban, az útja első állomásán, Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel találkozott, aki az egyik fő közvetítő a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon. Szíszi a sajtó előtt hangsúlyozta, hogy fontos feloldani a gázaiaknak szánt humanitárius segélyt gátoló akadályokat, és szóba került a május 7. óta zárva tartó rafahi átkelő újbóli megnyitása is, amin a nemzetközi segélyek érkeznek. Blinken a következő állomásokon Jordániába és a másik fontos közvetítő országba, Katarba utazik. A Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus kilencedik hónapjába lépett, és ez Blinken nyolcadik látogatása a térségben.