Barclays bankfiókokat ért támadás Nagy-Britanniában

A Barclays bank egyik legnagyobb brit hálózatának több mint 15 fiókját rongálta meg a Palestine Action nevű palesztinpárti szervezet hétfőn, az Elbit Systems izraeli haditechnikai konglomerátumba történő befektetéseik, valamint a fosszilis tüzelőanyagokhoz köthető vállalkozások miatt.

A Palestine Action a támadásokat összehangolt akcióként hajtotta végre, és az X portálon keresztül számoltak be róla. A csoport azzal indokolta a bankfiókok elleni támadást, hogy a Barclays befektetője az Elbit Systemsnek, amely a gázai háborúban használt fegyverek gyártását fokozza. A szervezet szerint ez a "folyamatban lévő népirtásban" való részvételt jelenti.

A hétfői akciósorozatot azzal indokolták, hogy követelik a Barclays-tól, hogy hagyjon fel az izraeli fegyverkereskedelemben való befektetéseivel. A csoport tagjai többek között egy edinburghi bankfiók ablakait kövekkel zúzták be, amelyekre a gázai háborúban meghalt palesztinok neveit írták.

A támadások során a bankfiókokat jelentős mértékben megrongálták, több helyen a tetőszerkezeteket is megbontották, és vörös festékkel öntötték le a falakat és ablakokat. A Barclays szóvivője szerint a bank létfontosságú finanszírozást nyújt a NATO-nak és szövetségeseinek védelmi felszereléseket szállító amerikai, brit és európai uniós vállalatoknak.

A szóvivő hozzátette, hogy a védelmi szektor alapvető jelentőségű a nemzetbiztonság szempontjából, és a kormányok hatáskörébe tartozik a fegyverembargók bevezetésének döntése. A londoni City rendőrsége három embert vett őrizetbe az egyik helyi Barclays-fiók megrongálása miatt.

A Palestine Action hasonló akciókat hajtott végre más londoni kerületekben és brit nagyvárosokban is, mint például Edinburgh, Bristol, Manchester és Preston. A szervezet 2020-ban jött létre azzal a céllal, hogy megakadályozza az Izraelt fegyverekkel ellátó nemzetközi vállalatok nagy-britanniai tevékenységét, és kiemelt célpontjaik közé tartoznak az Elbit Systems nagy-britanniai telephelyei.

Izrael a Hamász iszlamista terrorszervezet támadásaira válaszul indított hadműveleteket Gázában, amely során 1200 ember vesztette életét, 3000 megsebesült, és 251 embert hurcoltak el, akik közül 116-an még nem tértek haza. Az akciót a Shut The System nevű frissen alakult klímaaktivista csoporttal közösen folytatták le.