Azahriah: Orbán Viktor koncertlátogatása és a politikai vezetés

A francia Le Monde napilapban megjelent portréban Azahriah, azaz Baukó Attila, a magyar zenei élet egyik meghatározó alakja, Orbán Viktor kihívójaként van feltüntetve, és a lapban antipopulista popsztárként emlegetik.

A 22 éves énekes nemrégiben három közel telt házas gigakoncertet adott a Puskás Arénában, amelyekkel leigázta a magyar stadiont, és ezzel történelmet írt. A Le Monde újságírója, Jean-Baptiste Chastand, aki a koncertekre, a backstage-be és Azahriah otthonába is elkísérte, kiemelte a fiatal előadó közéleti szerepvállalását és kormánykritikáját. A Four Moods 2 című dal szövegében Azahriah kőkeményen kritizálja a rendszert, hatását pedig Taylor Swiftéhez hasonlították.

A Fideszen belül is aggodalmat keltett Azahriah népszerűsége és kormánykritikája, különösen miután elvállalta a februári influenszertüntetésen való szereplést, amit a kegyelmi botrány kitörésekor szerveztek. A lap szerint a párt óvatosan közelített az előadóhoz.

Azahriah nagybátyja, Baukó Csaba, aki Fidesz-szavazóként azonban azt tanácsolta unokaöccsének, hogy politikai véleményét tartsa magának. Az énekes maga is kijelentette, hogy elsősorban zenészkarrierre koncentrál, de megosztotta gondolatait arról is, mit mondana Orbán Viktornak, ha a miniszterelnök megjelent volna koncertjén. "Szívesen láttam volna a koncertemen a közönség soraiban, de azt is elmondtam volna neki, hogy már nem kéne az országot vezetnie" – fogalmazott Azahriah.

Az énekes említette, hogy Magyar Pétert érdeklődéssel követi, de nem árulta el, hogy melyik pártra szavaz a választásokon. A Telex cikke szerint hamarosan a New York Times-ban is megjelenik egy nagyobb anyag Azahriahról. A Le Monde cikkében Azahriah azt is elmondta, hogy jelenleg elsősorban az érdekli, hogyan építhetne komoly karriert külföldön, ami még egyetlen magyar popsztárnak sem jött össze – akárcsak a tripla arénakoncert.