Azahriah: Orbán kihívója vagy antipopulista popsztár?

A Le Monde több oldalas portréban mutatja be Azahriah-t, akit az online kiadás Orbán kihívójaként, míg a print verzió antipopulista popsztárként említ. A francia lap részletesen tárgyalja Azahriah közéleti szerepvállalását, beleértve a Puskás Arénában tartott három telt házas koncertjét, ahol a kormánymédia állításait cáfolva alig maradt üres szék.

Azahriah a Le Monde-nak elmondta, hogy a kormánymédia a stadionkoncertek előtt arról cikkezett, hogy tömegével adják el a jegyeket, de ő ezt baromságnak tartja. A Four Moods 2 szövegében és klipjében megjelenő kormánypropaganda bírálata mellett a francia újság a Taylor Swifthez hasonló közéleti hatását is kiemeli, amely a Fideszen belül is aggodalmat keltett.

A Le Monde cikkében Sajó Dávid, a Telextől is megszólal, aki szerint a magyar kormány visszafogta a támadásokat Azahriah ellen, amikor észlelték, hogy népszerűsége meghaladja Orbánét. A lap továbbá Baukó Attila, azaz Azahriah nagybátyjának, Baukó Csabának véleményét is közli, aki Fidesz-szavazóként azt tanácsolta az előadónak, hogy politikai véleményét tartsa magának.

Azahriah a cikk szerint továbbra is zenészkarrierre koncentrál, és nem tervez politikai szerepvállalást. Azt is elmondta, hogy bár szívesen látta volna Orbán Viktort a koncertjén, úgy véli, hogy az miniszterelnöknek már nem kellene az országot vezetnie.

A választások kapcsán Azahriah nem árulta el, hogy melyik pártra szavaz, de érdeklődéssel követi Magyar Péter politikai szereplését, akinek pártja, a Tisza, jelentős sikereket ért el a választásokon. Budapesten hajszállal a Fidesz megelőzte a Tiszát, de kilenc olyan kerület is volt, ahol Magyar Péter pártja le tudta győzni Orbán Viktorét. A Budapesten kívüli 33 legnagyobb város közül hatban a Tisza több szavazatot kapott, mint a Fidesz, köztük Szegeden, Nyíregyházán és Szolnokon, ahol a Tisza-parti városokban a Tisza pártja a legnagyobb arányú győzelmet is aratta. A megyei jogú városokban a Tisza Párt különösen erős támogatottságot élvezett, ahol már 35 százalék felett tetőzött a támogatottságuk, és több nagyobb, nem megyei jogú városban is megverte a Fideszt. A Le Monde szerint jelenleg leginkább az foglalkoztatja Azahriah-t, hogyan építhetne karriert Magyarországon kívül, ami eddig még egyetlen magyar popsztárnak sem sikerült. A Tisza Párt a budapesti agglomerációban és a Balaton térségében is népszerű volt, és még az ezer főnél alacsonyabb településkategóriában is minden ötödik választót maga mellé tudta állítani.