Végre itt a leghatásosabb és legegészségesebb diéta

Időszakos böjtölés és sok fehérje lehet a titka az egészséges bélrendszernek és a fogyásnak. Egy új amerikai kutatásban a kalóriacsökkentett étkezéssel és a böjtölős, sok fehérjét tartalmazó táplálkozással kísérleteztek, amely megszámlálhatatlan előnnyel jár a szervezetre, nem a hatékony fogyás az egyetlen pozitív meglepetés.

Úgy tűnik, az időszakos koplalás és a fehérje alapú étrend nem csak a bélrendszer egészségét javítja, de az anyagcserét is, és így a fogyást szintén támogatja. A kutatások szerint a hagyományos kalóriakorlátozással nem lehet olyan jó súlycsökkenést elérni, mint ezzel a módszerrel.

Az időszakos böjt arra fókuszál, hogy mikor együnk és nem elsősorban arra, hogy mit. Van 16/8-as módszer, amikor 16 órán át böjtölünk, és egy 8 órás intervallumban lehet enni, de létezik 5/2-es is, amikor 5 napon át normálisan táplálkozunk, de utána 2 kalóriamegvonós nap következik. Ezekről több tanulmányban olvashattuk már, valóban sikeresen javul az egészség, eltűnnek a plusz kilók, lassul az öregedés és jobbak lesznek az anyagcsere funkciók is.

A böjt fokozza az agyi eredetű, növekedési faktor névvel ellátott fehérje, a BDNF termelődését, ami segíti az agyműködést, az agyi plaszticitást és csökkenti a neurológiai betegségek kockázatát. Állatkísérletekből következtették, hogy az időszakos böjt csökkentheti a rák kockázatát is. Ha hozzátesszük a fehérje alapú étrendet, akkor kész a diétás főnyeremény.

Tuti fehérjék

A fehérjék építik az izmokat, támogatják az anyagcserét és az általános közérzetre is pozitív hatással vannak. De nem mindegy, hogy fogyasztjuk őket! A hagyományos, egy-két étkezésre elosztott fehérje bevitellel szemben folyamatosan kell bevinni őket a szervezetbe. Ha minden étkezésnél eszünk fehérjét (sovány húsokat, tejtermékeket, tojást, hüvelyeseket, vagy akár fehérje-kiegészítőket) fennmarad az egyenletes aminosavszint is a szervezetben.

Egy amerikai kutatás résztvevőivel nyolc héten át végeztek kísérleteket, két különböző, alacsony kalóriatartalmú étrend hatásait vizsgálták. Az első a szív számára egészséges kalóriaszegény étrend volt, a második szakaszos böjtöt kombinált sok fehérjével. A második módszert alkalmazók nemcsak többet fogytak, hanem a gyomor-bélrendszeri panaszok csökkenését és a bélmikrobiom változatosságának növekedését is tapasztalták.

A bélmikrobióm egyre felkapottabb területe a gasztroenterológiának, mert a fontos mikroorganizmusok, baktériumok, vírusok, gombák kritikus szerepet játszanak a test egészségében. Például az emésztésben, a vitamintermelésben és az immunrendszer működésében, említhetjük a zsírraktározást és az inzulinérzékenységet is.

Az időszakos böjt növelte a jótékony bélmikrobák számát (amik fokozzák a zsírok oxidációját), ez vezetett egyből gyors súlyvesztéshez és jobb általános egészségi állapothoz. Ezzel szemben a csupán kevesebb kalórián élő csoportnál a metabolitok növekedését tapasztalták, viszont nem veszítettek sok kilót és nem lett jobb az anyagcseréjük sem. A böjtölő fehérjét evők nagyobb testzsírcsökkenést értek el, például a hasi és a mély hasi zsír jelentős csökkenését. A diéta a kezdeti testtömeg 8,81 százalékának megfelelő fogyást eredményezett, a kis kalórián élők csak átlagosan 5,4 százalékot veszítettek súlyukból.

A tanulmány vezető szerzője, Alex Mohr hangsúlyozta, hogy a bélmikrobiómnak óriási szerepe van az étrendi változásokra való reagálásban. Az időszakos koplalás és a fehérjebevitel kulcsfontosságú stratégiák lehetnek az elhízás és az anyagcsere–betegségek kezelésében, mert pozitívan hatnak a bélmikrobiómra. A tanulmány tehát azt jelzi, módosíthatjuk a bélbaktériumokat az étrenddel és ez befolyásolja a zsírraktározást, a glükóz egyensúlyt és az éhségreakciókat.