Senki sem tökéletes: Így tippelt az Index a kerületi polgármesterekre

Az Index közéleti újságírói a választások előtt megpróbálták előre jelezni, hogy ki nyeri majd a kerületi polgármesteri posztokat, de a huszonhárom kerületből csak tizenhat esetben találtak el.

Az önkormányzati választások előtt az Index újságírói hat részes sorozatban elemezték a kerületek helyzetét és megkísérelték megjósolni, hogy ki lesz a győztes június 9-én. Tizenhat kerületben helyesen tippeltek, de hét kerületben tévedtek a végeredményt illetően.

A IX. kerületben Baranyi Krisztina fölényes győzelmet aratott, 43,75 százalékos eredménnyel, míg a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyurákovics Andrea csak 28,31 százalékot szerzett, és az egykori SZDSZ-es polgármester, Gegesy Ferenc 22,34 százalékot kapott. A X. kerületben a kormánypártok jelöltje, Kovács Róbert Antal nyert 49,15 százalékkal, szemben az Index tippjével, mely szerint Mustó Géza lesz a befutó. Zuglóban a Momentum jelöltje, Rózsa András győzött, a szavazatok 36,61 százalékával, ami szintén meglepetést okozott az újságíróknak.

A VIII. kerületben Pikó András, a regnáló polgármester nyerte meg a választást 48,86 százalékkal, ami ellentmondott az Index előzetes várakozásainak. Az MSZP helyi alpolgármestere, Szili-Darák Ildikó csak 1,69 százalékot kapott, így nem jelentett komoly kihívást Pikónak. A XXII. kerületben Karsay Ferenc, a kormánypártok jelöltje diadalmaskodott, 44,81 százalékkal, szemben azzal a jóslattal, hogy Perlai Zoltán nyer majd jelentős előnnyel.

Óbudán, a III. kerületben Bús Balázst várták győztesnek, de Kiss László nyert 47,11 százalékkal. A XI. kerületben is tévedtek, ahol a Tisza Párt jelöltjének esélyeit túlértékelték, végül Kiss László nyert 46,80 százalékkal.

A helyes tippek között szerepeltek többek között Borbély Lénárd a XXI. kerületben, Trippon Norbert a IV. kerületben, Cserdiné Németh Angéla a XV. kerületben, Horváth Tamás a XVII. kerületben, Szaniszló Sándor a XVIII. kerületben, Kovács Péter a XVI. kerületben, Bese Ferenc a XXIII. kerületben, Niedermüller Péter a VII. kerületben, Tóth József a XIII. kerületben, Böröcz László az I. kerületben, Örsi Gergely a II. kerületben, Szentgyörgyvölgyi Péter a V. kerületben, Gajda Péter a XIX. kerületben, Szabados Ákos a XX. kerületben, Soproni Tamás a VI. kerületben és Kovács Gergely a XII. kerületben.

A Fidesz több kerületben is újra elindította azokat a polgármestereit, akik korábban elvesztették a posztot. A VIII. kerületben Sára Botond újra kihívóként indult, de még nagyobb különbséggel vesztett Pikó Andrással szemben, mint 2019-ben. Óbudán Bús Balázs ismételten alulmaradt Kiss Lászlóval szemben, aki ezúttal majdnem 10 százalékkal és több ezer szavazattal győzte le.

A XVIII. kerületben Ughy Attila ismét megpróbálkozott a visszatérésre, de nem sikerült legyőznie Szaniszló Sándort. A XIX. kerületben Dódity Gabriella harmadszorra is kihívóként indult Gajda Péter ellen, de ismét nem sikerült győznie.

Az ellenzéki oldalon a legnagyobb vesztes Zuglóban volt, ahol az MSZP-s Horváth Csaba elvesztette a polgármesteri posztot a momentumos Rózsa András javára. Az I. kerületben V. Naszályi Márta egy ciklus után veszítette el a polgármesteri széket Böröcz Lászlónak, ahol a kutyapárti jelölt, Nánásiné Abonyi Gyöngyi szavazatai befolyásolhatták az eredményt. A XVII. kerületben az ellenzék megosztottsága miatt nem sikerült megszerezniük a második helyet sem, a Tisza Párt jelöltje lett a második.

A VII. kerületben Niedermüller Péter 35,46 százalékkal nyert, de a képviselőtestületben az őt támogató szövetség elvesztette többségét. A XII. kerületben Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke, a kevés idei előválasztás egyik győztese lett polgármester, és az összes egyéni kerületben nyertek a kutyapártos jelöltek.

A választásokon kiderült, hogy a budapesti szavazók már nagy rutinja alakult ki, hogyan kezeljék az ellenzéki pártok különböző stratégiáit, legyen szó összefogásról, külön indulásról vagy részleges egyeztetésről. Az ellenzéki előválasztások nem tartottak sok helyen, de ahol igen, ott a győztesek többnyire polgármesterré is váltak, kivéve a Belvárosban, ahol Juhász Péter kikapott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestertől. A Tisza Párt jelöltjei nem befolyásolták jelentősen a választások eredményét, bár a fővárosi képviselőtestületbe 10 tiszás jutott be.