Árvízvédelmi készültség, útlezárások és szúnyoginvázió az ország több részén

Az intenzív esőzések következtében kialakult árvízhelyzet miatt közel ezer kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség Magyarországon, több út járhatatlan, és a Rába folyónál történelmi vízállás szintjének közelében várható a tetőzés.

Az elmúlt napokban Vas megyében tizenkét alsóbbrendű út vált járhatatlanná, melyeket a rendőrség lezárásra kényszerült. A lezárt útszakaszok között szerepel többek között Pinkamindszent és az államhatár, Csörötnek és Rönök, valamint Pornóapáti és Horvátlövő közötti szakaszok. A Duna áradása miatt Pest megyében is több alsóbbrendű utat zártak le, így a Szentendre-Kisoroszi összekötőutat és a Budaörs-Törökbálint bekötőutat is érinti az intézkedés.

A vízügyi szakemberek a Rába menti védekezésre összpontosítanak, ahol Körmendnél a folyó várhatóan a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körüli tetőzést éri el. A Duna-vízgyűjtő időjárását a következő napokban egy frontrendszer határozza meg, amelynek következtében a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét rendkívüli mennyiségű csapadék érte.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint a Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, de a lassú apadás miatt magas vízállás marad. A Rába Szentgotthárdnál már harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel tetőzött, és Körmendnél is intenzív áradás tapasztalható. A Murán, a Dráván, a Tarnán, a Zagyván és a Sajón is jelentős vízállás emelkedés várható a következő időszakban.

A Dunán levonuló árhullám után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Mukics Dániel szerint szúnyog-tenyészőhelyek keletkeznek, amelyek ellen biológiai módszerrel lépnek fel. Először földi biológiai gyérítést alkalmaznak, majd a növényzettel fedett területeken a levegőből granulátum formában juttatják ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt. A szúnyogok elleni védekezés fontosságát hangsúlyozva a szóvivő arra kéri a lakosságot, hogy rendszeresen öntsék ki a vízzel teli tárgyakat a kertekben és erkélyeken.

A meleg időjárás miatt a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsulhat, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek, ezért kifejezetten fontos a gyérítés. A biológiai szúnyoggyérítés során egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényekre, így az árvaszúnyogokra is ártalmatlan. Természetvédelmi területeken ez a módszer csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető. Kifejlett szúnyogok elleni permetezésre ezen a héten Sopronban és környékén, Debrecenben és Miskolcon kerül sor.