Víz borította el az utakat: több megyében is akadályozza a közlekedést az áradás

A viharos időjárás következtében jelentős csapadék hullott, ami az ország több pontján is útlezárásokhoz vezetett. Vas és Pest megyében különösen sok alsóbbrendű útszakasz vált járhatatlanná.

Vas megyében tizenkét alsóbbrendű útszakaszt kellett lezárni a nagy mennyiségű csapadék miatt. Érintett útvonalak között szerepel a 7453 jelű út Csörötnek és Rönök között, a 7454-es út Csörötnek és Vasszentmihály között, valamint a 7461-es út Rábagyarmat és Rátót között. Emellett a 870-es út Pinkamindszent és a határ között, a 8713-as út Pornóapáti és a határ között, továbbá a 8714-es út Felsőcsatár és Vaskeresztes, illetve Pornóapáti és Horvátlövő között is érintett a lezárásokban. A 7452-es út Kemestaródfa és Pinkaszentkirály között is járhatatlanná vált. A Vas Vármegyei rendőrség további lezárt utakról is tájékoztatott, többek között az 8708-as útról Pinkamindszent és az államhatár között, a 7451-es útról Csákánydoroszló és Ivánc között, a 7446-os útról Halogy és Csákánydoroszló között, a 74172-es útról Felsőmarác és Csákánydoroszló között, a 7455-ös útról Molnaszecsőd és Döröske között, valamint az 8445-ös útról Pornóapáti és az államhatár között.

Pest megyében szintén több út vált járhatatlanná. A 1113-as jelű út Szentendre térségében, a 11307-es út a Szigetmonostor-Határcsárdai komp felé, a 11308-as út a Szentendre-Szigetmonostori rév felé, a 11311-es út a Leányfalu-Pócsmegyeri komp felé, és a 11315-ös út a Dunabogdányi hajóállomás felé nem használható. Emellett lezárták a Szentendre-Kisoroszi összekötőutat és a Budaörs-Törökbálint bekötőutat is.

A kompközlekedés is fennakadásokkal küzd. Neszmély és Dunaradvány, Visegrád és Nagymaros, Szentendre és Szigetmonostor, Százhalombatta és Tököl, valamint Lórév és Adony között szünetel a kompátkelés, ami tovább nehezíti a helyi közlekedést. Az Útinform jelentése szerint ezekben a régiókban az utazóknak alternatív útvonalakat kell keresniük.

Az M3-as autópálya bevezető szakaszán, az M0-s autóúti csomóponttól már telítettek a sávok, több, akár 7-8 kilométeres torlódás alakult ki, amely eléri a Mogyoródi szakaszt is, kerülni a 3-as főút felé lehet. Az M2-es autóúton, a Budapest felé vezető oldalon, Dunakeszi térségében, a 23-as kilométer és az M0-s csomóponti ág között is több kilométeres torlódás van az erős forgalom miatt. Az M6-os autópályán, Ercsi térségében, a Budapest felé vezető oldalon, a 28-as és a 35-ös kilométer közötti terelésben 3-4 kilométeres torlódás alakult ki.

Balesetek is történtek az utakon: a 4-es főúton, Karcag térségében, egy személygépjármű árokba hajtott, a 159-es kilométernél a forgalom félpályán halad. A 31-es főúton, Mende és Sülysáp között, egy személygépkocsi felborult, félpályás lezárás mellett helyszínelnek. A 66-os főúton, Pécs közelében, egy személygépjármű szalagkorlátnak ütközött, a 7-es kilométernél, a Mánfa felé vezető oldalon egy sávot lezártak.

Erős a forgalom a Budapest felé vezető utakon, így az M2-es autóúton, Fót térségében, az M3-as autópályán, Budapest bevezető szakaszán, a 11-es főúton, Solymár közelében, a 31-es főúton, Maglód térségében, valamint az 51-es főúton, Dunaharaszti térségében.

A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredének ötven katonája is segíti az árvízi védekezést az áradó Rába folyón Körmendnél. A katonák homokzsákokat raknak a vízügyi szakemberek irányításával a folyó bal partján. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint újabb záporok és zivatarok várhatók, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Szentgotthárdon a Rába vasárnap este harmadfok felett tetőzött, majd apadásnak indult, míg Körmendnél a tetőzést az esti órákra várják, a vízállás akár 535 centimétert is elérheti. A vasi patakok is áradnak, a Pinka Felsőcsatáron a korábbi 2009-ben mért legmagasabb szintet is meghaladva tetőzött. A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn. A vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről, emellett a Magyar Honvédség is a helyszínre érkezett. Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú.

Horvátzsidányban és Vaskeresztesen is jelentős áradásokról számoltak be, ahol a község utcái folyóvá alakultak. Pornóapátiban a lakosok nem tudják elhagyni az otthonukat, katasztrofális helyzetről számolt be a helyi sajtó. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint Körmendnél a Rába valaha volt legmagasabb vízállása mellett tetőzhet, de a hirtelen érkező csapadék a kisebb patakokon is komoly vízszintemelkedést okoz.