Amerikai katonai segély a Fülöp-szigeteknek és Tajvannak

A képviselőház költségvetési bizottságának republikánus tagjai közzétették a 2025-ös külügyminisztériumi kiadási tervezetet, amely jelentősen növeli a Fülöp-szigetek és Tajvan katonai támogatását, hogy ellensúlyozzák Kína fenyegetését – számolt be a Defense News.

A törvényjavaslatot az albizottság múlt keddi ülésén hagyták jóvá, bár néhány demokrata képviselő aggodalmát fejezte ki a nemzetközi pénzügyi intézmények, például az ENSZ Fejlesztési Programja számára javasolt finanszírozáscsökkentések miatt, amelyek szerintük árthatnak az Egyesült Államok nemzetbiztonságának. A demokraták szerint a törvényjavaslat alulfinanszírozza a Külügyminisztériumot és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségét (USAID), miközben a Fülöp-szigeteknek és Tajvannak nyújtott katonai segélyek növelése kétpárti támogatást élvez.

A törvényjavaslat 12 milliárd dollárral marad el a Biden-kormány által kért összegtől, és 6%-kal csökkentené a teljes finanszírozást. Emellett 100 millió dollárt különít el a Fülöp-szigeteki külföldi katonai finanszírozásból (FMF) és további 500 millió dollárt Tajvan számára, ami jelentős növekedést jelent a korábban kért 42,2 millió dollárhoz képest Manilának és 100 millió dollárhoz képest Tajpejnek.

Az FMF-program célja, hogy az Egyesült Államok szövetségeseinek és partnereinek közvetlen támogatást nyújtson védelmi felszerelések, képzés és szolgáltatások vásárlására.

Tom Cole, republikánus képviselő szerint az intézkedéssel szembeszállnak az ellenséges rezsimek növekvő befolyásával azáltal, hogy ellenállnak Kína kommunista befolyásának az Indo-csendes-óceáni térségben.

Kína az elmúlt hónapokban folyamatosan fokozta a nyomást a Fülöp-szigeteken és Tajvanon is. Mindkét kormány szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal, különösen a védelmi-politikai kérdéseket illetően. Washington Peking fenyegetésére úgy reagált, hogy fokozatosan erősíti a katonai együttműködését a térségben, ennek része az FMF program is.