Egyre nagyobb bajban az amerikai ingatlantulajdonosok

Az Egyesült Államokban a lakástulajdonlás költségei jelentősen, 26%-kal nőttek 2020 óta, ami az adók, biztosítások és közművek drágulásának tudható be, az átlagos havi kiadás pedig 1510 dollárra (550 ezer forint) emelkedett.

A Bloomberg jelentése szerint az adók, biztosítások, energia- és karbantartási díjak emelkedése miatt az amerikai lakástulajdonosok átlagosan havonta 1510 dollárt költenek, ami 26%-kal több, mint 2020 márciusában volt. Egy tipikus családi ház éves fenntartási költsége, a jelzáloghitel-törlesztést nem számítva, márciusban 18 118 dollárra rúgott. Az amerikai lakóingatlanok márciusi medián ára 436 291 dollár (160 millió forint) volt. A Bankrate személyes pénzügyi weboldal elemzése során figyelembe vették az ingatlanadót, a lakásbiztosítást, az energiaköltségeket, az internet- és kábelszámlákat, valamint a vételár 2%-át a karbantartásra, amelyek gyakran alábecsült költségek a vásárlók számára.

A Bankrate megállapításai szerint az otthon karbantartása jelenti a tulajdonlási költségek legnagyobb részét. A magas adókkal terhelt államokban, mint például New Jersey és Connecticut, az ingatlanadó a második legnagyobb költségtétel, míg más államokban az energiaszámlák kerülnek a második helyre. Az elmúlt négy év inflációja a legnagyobb mértékben, 44%-kal Utah államban sújtotta a lakástulajdonosokat, ezt követi Idaho 39%-kal és Hawaii 38%-kal. Alaszkában és Texasban a legkisebb, 14%-os a növekedés. Az éves költségek államonként jelentősen eltérnek: Kentuckyban évente 11 559 dollár, Hawaiin pedig 29 015 dollár az ingatlanok átlagos fenntartási költsége. Az új építésű ingatlanok esetében általában alacsonyabbak a fenntartási költségek.

A cikk végén szereplő jogi nyilatkozat szerint a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.