Hetven éve nem látott veszélyességű a világ a fegyveres konfliktusok miatt

A világban dúló fegyveres konfliktusok száma 1946 óta a legmagasabb szintre emelkedett tavaly, annak ellenére, hogy a konfliktusok által érintett államok száma csökkent.

A Békekutató Intézet (PRIO) legújabb jelentése szerint 2022-ben összesen 59 konfliktust jegyeztek fel világszerte, melyek közül majdnem a fele, 28 Afrikában zajlott. Ezzel szemben a konfliktusokban érintett országok száma 39-ről 34-re mérséklődött. A jelentés kiemeli, hogy a harcok során életüket vesztők száma is jelentősen, körülbelül 122 ezerre csökkent.

Siri Aas Rustad, a PRIO kutatója és a jelentés főszerkesztője szerint a hidegháború óta nem volt ilyen magas az erőszak szintje a világban. A konfliktusok egyre összetettebb képet mutatnak, mivel egyre több harcoló fél tevékenykedik egyazon országon belül.

A jelentés szerint a konfliktusok számának emelkedéséért részben az Iszlám Állam dzsihadista csoport és más szervezetek, mint például a Dzsamáa Nuszrat-ul-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) tehetők felelőssé, amelyek Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten hálózatokat szerveznek.

Rustad hozzáfűzi, hogy ez a helyzet egyre nehezebbé teszi a humanitárius csoportok és a civil társadalmi szervezetek munkáját, valamint az emberek életkörülményeinek javítását.

Afrika után a legtöbb fegyveres konfliktust Ázsia (17), a Közel-Kelet (10), Európa (3) és Amerika (1) követi a sorban.