Amerikai inflációs adatok és a Fed ülése: Mit hoz a szerda?

A szerdai nap fókuszában az amerikai inflációs adatok közzététele és a Federal Reserve ülése áll, amelyek meghatározhatják a részvények jelenlegi magas árazásának jogosultságát. A befektetők reménykednek abban, hogy az Egyesült Államokban sikerül leszorítani az inflációt anélkül, hogy a gazdaság recesszióba süllyedne, ami eddig kedvező hatással volt a részvényekre, különösen az S&P 500-as indexre, amely több mint 12 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

A gazdasági adatok azonban vegyes képet mutatnak. A múlt pénteken közzétett amerikai foglalkoztatási adatok erősebbek voltak a vártnál, de a feldolgozóipar lassulásáról is érkeztek hírek, és az első negyedéves GDP adatot lefelé kellett korrigálni.

A májusi fogyasztói árindex közzététele után a piacok figyelme a Fed Nyíltpiaci Bizottságának ülésére terelődik, ahol mindenki arra kíváncsi, hogy lesz-e változás a kamatcsökkentési tervekben. Paul Christopher, a Wells Fargo Investment Institute vezető stratégája szerint a piac egyértelműséget szeretne, és nem szeretné, ha a Fednek decemberig vagy januárig kellene várnia a kamatcsökkentés megkezdésével.

A CME Group Fedwatch eszköze szerint a piac legkorábban szeptemberben vár kamatcsökkentést, és a pénteki munkaerőpiaci adatok után csökkent az esélye ennek, 50,8 százalékra az előző napi 68,7 százalékról. A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a múlt hónapban 272 ezerrel nőtt, ami jóval meghaladja a várt 185 ezret.

A részvények értékeltsége továbbra is magas, Ed Clissold, a Ned Davis Research vezető stratégája szerint az S&P 500-as index árfolyam/nyereség (P/E) mutatójának 31 százalékkal kellene csökkennie ahhoz, hogy elérje hosszú távú medián értékét. Ennek ellenére az LSEG adatai szerint a vállalatok profitja az első negyedévben átlagosan 8,1 százalékkal volt magasabb az elemzői várakozásoknál.

A UBS Global Wealth Management nemrég 5500 pontra emelte az S&P 500-as index év végi célárát, ami 3 százalékos emelkedést jelentene az év végéig, jelezve a közelmúlt fejleményeinek pozitív hatását.

A politikai események azonban befolyásolhatják a piacokat a második félévben, különösen az elnökválasztási kampány turbulens időszaka miatt. Az első elnökjelölti vita Joe Biden és Donald Trump között június 27-én lesz, ami korábban van, mint a korábbi javaslatok. Ez óvatosságra inti a befektetőket, különösen a politikailag érzékeny szektorokban, mint az energetika, a gyógyszeripar és az egészségügy. Donald Trump volt amerikai elnök, aki a republikánusok várható elnökjelöltje, a Nevada állambeli Las Vegasban tartott kampánygyűlésén többször is gondja akadt a súgógéppel, és a 37 fokos hőségben a 2021. január 6-i eseményekről is szót ejtett, a Capitolium ostromában résztvevőket harcosoknak nevezve. A RealClearPolling összesítése szerint Trumpnak 5,3 százalékpontos előnye van Joe Biden demokrata elnökjelölttel szemben (48,3%-43,0%), azonban egy friss CBS News és YouGov közvélemény-kutatás szerint a két jelölt közötti verseny gyakorlatilag döntetlen, Trump 50 százalékon, míg Biden 49 százalékon áll, a csatatérállamokban pedig Biden vezet egy százalékkal.

A kutatás szerint az amerikaiak a preferenciájukat befolyásoló legfőbb faktorok között sorolták fel a gazdaságot (81%), az inflációt (75%), a demokrácia állapotát (74%), a bűnözést (62%), az amerikai-mexikói határ védelmét (56%), a fegyvertartást (52%), és végül Trump elítélését (28%). A Biden-szavazókat jelenleg elsősorban Trump ellenzése motiválja (54%), míg csak kicsivel több mint negyedük voksolna azért a demokrata inkumbensre, mert kedveli őt (27%), és csak ötödük azért, mert Biden a párt jelöltje (19%). A regisztrált választók kétharmada szerint Trump a keményebb és energikusabb, és hatékonyabbnak (52%-38%) és kompetensebbnek (49%-40%) is látja Bidennél, míg Biden csak az együttérzésben vezet (52%-37%). Összességében a regisztrált szavazók Biden magatartását tartják kedvelhetőbbnek (49% kedveli), Trumpról csak 33 százalékuk állítja ezt. Az országvezetésről alkotott terveket tekintve azonban Trump áll jobban, a polgárok kétharmada (67%) szerint van Trumpnak bármiféle víziója, miközben Bidenről csak 51 százalék véli így. Azok között, akik számára a gazdaságban tapasztalt árnövekedés nehézséget okozott, Trump a voksok 69 százalékára számíthat, Biden pedig csak 30 százalékot szerezne.