Erősödő szélsőjobb és a Fidesz európai jövője: mit jelentenek az EP-választás eredményei?

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint az európai szélsőjobb vagy radikális jobboldal lehet az európai parlamenti választások nagy nyertese, de a közép kitartott, és az Európai Néppárt növelni tudta a mandátumainak számát. A liberálisok és a zöldek a választások két legnagyobb vesztesei. Hegedűs úgy véli, hogy Macron francia elnök előrehozott választások kiírásával egy olyan helyzetet teremtett, amelyben a Rassemblement National győzelme esetén átértékelődhet az ezzel a párttal való együttműködés. Macron stratégiája lehet, hogy a szélsőjobboldalt beengedi a kormányzatba, számítva arra, hogy a következő két év alatt veszítenek a népszerűségükből.

A németországi helyzetről Hegedűs azt mondta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció a következő választásokig a félelem által lesz összetartva, mivel a benne lévő pártok történelmi vereséget szenvedhetnének, és az FDP számára a parlamentbe kerülés is kérdéses lehet. Olaszországban Meloni sikeres, de polarizáló kormányzása erős helyzetbe hozta a demokrata pártot, míg Spanyolországban a szélsőjobboldal társadalmi támogatottsága elmaradt, és Pedro Sanchez politikai túlélőként bizonyult.

Lengyelországban a tavalyi választások óta nem alakult ki protest hangulat, és a társadalom nagy része egyetért a Donald Tusk féle reformokkal. A Fidesz-KDNP jövőjéről Hegedűs úgy véli, hogy a Fidesz egy gyengülő félként kényelmesebb partner lehet az EKR számára, és egy szorongatott Orbán is kényelmesebb politikai partner lehet Meloni számára. A Tisza csatlakozása a Néppárthoz lehetőséget adhat a párt számára, hogy maga mögött hagyja a Fideszhez való viszony kényelmetlen politikai örökségét.

Végül Ursula Von der Leyen esetleges újraválasztásáról Hegedűs úgy véli, hogy a vasárnapi eredmények javítottak az esélyein, de a zöldekkel való együttműködés veszélyeztetheti a néppárti támogatottságát. Az Európai Tanács elnöki pozíciójával kapcsolatban Charles Michel utódjaként António Costa és Pedro Sanchez neve is felmerült.