Egy kevésbé ismert jel az Alzheimer-kór korai tünete lehet

Egy új kutatás szerint az Alzheimer-kór korai diagnosztizálásában nagy segítséget jelenthet az érintettek pénzügyi szokásainak vizsgálata. Az UCD College of Business professzora, Cal Muckley és munkatársai által végzett tanulmány kimutatta, hogy a banki viselkedés figyelembe vételével a később demenciával diagnosztizált személyek 71%-át már négy évvel a diagnózis előtt azonosítani lehetett.

A kutatás során a szakértők rámutattak, hogy a pénzkezelési nehézségek korai jelei lehetnek a demenciának, és ezeket komolyan kell venni. Muckley professzor a HuffPost magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy a korai stádiumú demencia gyakran észrevétlen marad az érintettek és családtagjaik számára, de a pénzkezelési problémák figyelembe vétele jelentős előrelépést jelenthet a korai felismerésben. Kiemelte, hogy a csőd, gyász vagy válás okozta stresszes élmények kizárása után a pénzkezelési nehézségek a demencia egyik vezető jelzőjévé válhatnak.

A National Institute on Aging intézet is megerősíti, hogy a pénzügyi problémák lehetnek a betegség első észrevehető jelei. A demenciában szenvedő személyek képesek lehetnek az alapvető feladatok, mint például a számlák kifizetése, de a bonyolultabb pénzügyi feladatok, mint a bankszámla kezelése, már problémát jelenthetnek számukra.

A kutatók hangsúlyozzák a családtagok szerepét, akik segíthetnek a szeretteik pénzügyi nehézségeinek súlyosságának és összefüggéseinek megértésében.

Magyarországon jelenleg körülbelül 200.000 demenciában szenvedő beteg él, és világszerte 44 millióan küzdenek Alzheimer-kórral. A becslések szerint 2050-re ez a szám elérheti a 150 milliót. A demencia legfőbb tünetei közé tartozik a fokozódó feledékenység, a megfelelő szó megtalálásának nehézsége, az ítélőképesség romlása, a tájékozódási képesség elvesztése és a személyiségváltozás.