Magánorvoshoz fordul a magyarok többsége

Egy friss kutatás eredményei szerint a magyarok jelentős része, nyolc a tízből, magánegészségügyi szolgáltatást vett igénybe az elmúlt félév során. Az RTL Híradó riportja alapján sokan a hosszú várakozási idők miatt döntenek így, mint például egy autószerelő, aki állami ellátásban csak hat hónap múlva kapott volna CT-időpontot daganat gyanúja esetén, ezért választotta a magánrendelést, ahol két nap alatt sorra került, bár ez 30 ezer forintba került neki.

A kutatásból kiderült, hogy a magánorvosoknál leginkább diagnosztikai- és laborvizsgálatokra, bőr- és nőgyógyászati, valamint kardiológiai és urológiai vizsgálatokra kerül sor. A válaszadók harmada 50–100 ezer forint közötti összeget költött ezekre a szolgáltatásokra fél év alatt, ami átlagosan három látogatást jelent.

A jelentés rámutat arra is, hogy a magánrendeléseken is egyre nehezebb „azonnalra” időpontot kapni, gyakran heteket, sőt akár két hónapot is várni kell. Emellett a magánegészségügyi szolgáltatók árbevétele tavaly, az infláció és a reálbércsökkenés ellenére is átlagosan ötödével nőtt.