Címlapok a kormánymédiában

A kormánymédia termékei különféle módon, de egyöntetűen tálalják az önkormányzati és EP-választások eredményeit, különösen egy Fidesz-győzelem után.

A közmédia weboldalán, a HIRADO.HU-n a vezető hír egyszerűen Orbán Viktor győzelmi beszédének összefoglalója volt. Az ORIGO esetében, amely a propagandavilág egyik legelszálltabb lapjaként ismert, Orbán beszéde csak második helyre szorult a címlapon, de a vezető hír is gyakorlatilag a miniszterelnök beszédének tálalása volt egy kattintékony cím alatt.

A MAGYAR NEMZET weboldalán úgy tűnik, mintha a választás nem lett volna túl fontos esemény, hiszen nem csak Szoboszlai Dominik, de még egy mexikói sátortábor is helyet kapott Orbán Viktor mellett. Az INDEX weboldalán, amely a propagandavilágban az igazi újság szerepét tölti be, hű maradt a feladatához, és címlapon említést tett a Tisza Párt sikeréről és Karácsony Gergely győzelméről is.

Győrben, ahol a Mediaworks által kiadott Kisalföld terjeszkedik, Pintér Bence legyőzte a fideszes polgármestert, Dézsi Csabát, ami az egész választás egyik legmeglepőbb és legszűkebb eredménye volt. Dézsi Csaba a vereségét követően gratulált Pintér Bencének, de egyben kritikát is megfogalmazott, mondván, hogy a győztes "mind tudásában, mind tapasztalat hiányában tökéletesen alkalmatlan" a polgármesteri feladatra. Ezt az eredményt a megyei lap is kellően fontosnak és érdekesnek találta. Pintér Bence (LMP – Zöldek, Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, Momentum) a szavazatok 31,15 százalékát kapta meg, 18 297 választó mellette voksolt, ezzel ő lesz a település új polgármestere. Dézsi Csaba, aki Borkai Zsolt lemondása után 2020. januárban lett Győr polgármestere, a Fidesz jelöltjeként, most elveszítette a posztot, mindössze 440 szavazat különbséggel, de továbbra is képviselő marad, mivel a Nádorvárosban, Rabkertben, Góré dűlőben élő győri polgárok 8. alkalommal is megválasztották helyi egyéni körzetben képviselőnek. A választáson Borkai Zsolt is indult jelöltként, a Borkaival Közösen a Jövőnkért egyesület jelöltjeként, ő a szavazatok 27,02 százalékát, 15 871 szavazatot szerzett meg. Rajtuk kívül négy másik jelölt is indult a győri polgármesteri székért.

Pintér Bence győzelme után kegyetlen első fél év vár rá a győri közgyűlésben, ahol a Fidesz-KDNP 14 képviselőt küldött, köztük Dézsi Csaba Andrást, míg Pintér csapata összesen négy mandátumot szerzett a polgármesteri hellyel együtt. A győri közgyűlés többsége tehát továbbra is a Fidesz kezében marad, ami komoly kihívást jelenthet az új polgármester számára. Dézsi Csaba András a vereségét követően békülékeny hangnemben gratulált, de később kritikát fogalmazott meg Pintérrel szemben, mondván, hogy "tudás, szorgalom és képességek hiányoznak" tőle, és reméli, hogy "nem vágja gallyra a várost". Pintér Bence azonban kijelentette, hogy számít a fideszes képviselőkre, és nem akar háborúzni a Fidesszel.

A győri közgyűlésben további képviselők is helyet kaptak, köztük a Szentiváni Civilek és a Civilek Győrért egy-egy képviselője, valamint Borkai Zsolt és harcostársa, Hajtó Péter is bejutottak. Pintér Bence öt biztos támogató szavazattal számolhat, de a képviselő-testületben huszonketten vannak, ami kevés ahhoz, hogy a többséget megszerezze. A városházán dolgozóktól remélheti a szükséges muníciót, és a győzelem utáni első sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „a városházán dolgozókkal nem három hónapig, hanem öt évig számolok”. Az új polgármesternek még meg kell ismernie a Győrt Borkai és Dézsi idején is uraló gazdasági elitet, és fontos lesz, hogy ezek a kapcsolatok mögé állnak-e. Pintér Bence hangsúlyozta, hogy a városházán az átláthatóság megteremtése lesz az elsődleges célja, és átláthatóan fog működni a városi cégeknél is. A 24.hu-nak adott interjúban Pintér Bence elmondta, hogy bár érzi, nem lesz könnyű dolga, bízik abban, hogy a Fidesz részéről is sok új képviselő került be a közgyűlésbe, akik tudják, hogy a városért együtt kell dolgozniuk. Az átadás-átvételről szólva úgy fogalmazott: reméli, hogy az eddig tisztességgel dolgozó városházi dolgozók ezután is tisztességgel fognak dolgozni.