Az iskolai mobiltelefon-használat korlátozását tervezi a kormány

A kormány a köznevelési törvény módosításával egységes szabályozást kíván bevezetni az iskolákban a mobiltelefonok és egyéb tárgyak használatára. Az indoklás szerint az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a tanárok és diákok elleni verbális, vizuális és fizikai támadásokat, amelyek az online és offline térben egyaránt előfordulnak.

A hétfőn közzétett törvényjavaslat alapján a tanárok és az iskolaőrök jogosultak lennének a diákok csomagjainak és tárolóhelyiségeiknek átvizsgálására. A jogalkotók külön kiemelik a mobiltelefonok problémáját, hangsúlyozva, hogy ezek az eszközök jelentősen elvonják a diákok figyelmét a tanulástól, és lehetőséget adnak az internetes zaklatásra is.

Ugyanakkor elismerik, hogy bizonyos digitális eszközök, mint a laptopok, tabletek és adott esetben a mobiltelefonok is hasznosak lehetnek a tanulásban, ha a pedagógus által meghatározott esetekben és céllal használják őket. A törvénytervezet más egészségügyi változtatásokat is tartalmaz, de ezek részleteiről a rendelkezésre álló információk hiányában nem esik szó.