A Török Áramlat gázvezeték újraindítása

A legújabb információk szerint sikeresen újraindult a gázszállítás a Török Áramlat gázvezetéken, miután egyhetes karbantartás történt. Ez a vezeték létfontosságú Magyarország számára, hiszen éves szinten az ország földgázfogyasztásának több mint felét biztosítja.

A Török Áramlat gázvezeték karbantartása után az ENTSO-G adatai alapján megindult a gázszállítás a török-bolgár interkonnektor ponton keresztül. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság számára kritikus orosz gázszállítás ismét zavartalanul haladhat a korábban leállás miatt szünetelő útvonalon.

A Török Áramlat vezetékrendszeren keresztül érkezik Magyarországra az évi 4,5 milliárd köbméteres hosszú távú szerződés keretében megállapított orosz gáz, ami a magyar éves földgázfogyasztás több mint felét teszi ki. A vezeték jelentőségét hangsúlyozva Orbán Viktor kormányfő a magyar gazdaság ütőerének nevezte korábban ezt az útvonalat.

A Török Áramlat újraindulása nemcsak Magyarország, hanem a Balkán és Európa számára is fontos, hiszen az oroszok számára kulcsfontosságú, hogy ezen az útvonalon is zavartalanul tudjanak gázt szállítani. A gázvezeték újraindítása így jelentős mértékben hozzájárulhat a régió energiaellátásának stabilitásához.