A Southwest Airlines vezérigazgatója heves bírálatot kap, a részvények mégis emelkednek

Az Elliott Investment Management aktivista befektetőcég nyomást gyakorol a Southwest Airlines vezetésére és stratégiájának megváltoztatására, miután jelentős részesedést szerzett a légitársaságban, aminek hatására a részvények értéke jelentősen megugrott.

Az Elliott Investment Management, amely az igazgatósági tagokkal szembeni csatározásairól vált ismertté, követeli a Southwest Airlines új vezetését és üzleti stratégiájának felülvizsgálatát, miután 1,9 milliárd dolláros részesedést szerzett a vállalatban, ezzel a cég egyik legnagyobb befektetőjévé válva. A tőzsdei reakciókra gyorsan reagálva a Southwest Airlines részvényei emelkedésnek indultak.

A befektetőcég hétfőn tette közzé álláspontját egy levélben, amelyben kritizálta a Southwest Airlines gyenge teljesítményét és a vezetés hajlandóságának hiányát a vállalat stratégiájának fejlesztésére. Az Elliott különösen Bob Jordan vezérigazgatót és Gary Kelly ügyvezetőt nevezte meg a levélben, akiket a cég hosszú távú alulteljesítésével hoztak összefüggésbe.

A befektetői levél szerint a Southwest vezetői, akik együttesen több mint hét évtizedet töltöttek a vállalatnál, nem mutattak képességet a légitársaság modernizálására. A Southwest Airlines nem reagált azonnal a bírálatokra.

A részvények értéke a mai kereskedés során 6,7%-kal nőtt, ami az Elliott befektetésének köszönhető. Az 1,9 milliárd dolláros részesedés az aktivista céget a Southwest egyik legnagyobb befektetőjévé teszi, amelynek piaci kapitalizációja körülbelül 17,7 milliárd dollár.

A légitársaság nem tudta kellőképpen kihasználni a világjárvány utáni megnövekedett utazási igényeket, magas költségekkel és növekedési korlátokkal küzd, ami az elmúlt négy évben a részvényárfolyam csökkenéséhez vezetett.