A Sólyom gyorsvonat bemutatása Szerbiában

Szerbiában a közelmúltban leplezték le a Sólyom nevű kínai gyorsvonatot, amelyet kifejezetten a szerbiai és magyarországi vasútvonalak számára terveztek. A Belgrád közelében fekvő Zimonyban történt bemutatón a 250 férőhelyes és 103 méter hosszú motorvonatot mutatták be, melynek csúcssebessége eléri az óránkénti 200 kilométert.

A CRRC Changchun kínai állami vasútvállalat által gyártott vonat számos modern felszereltséggel büszkélkedhet, többek között első és másodosztályú kocsikkal, kerekesszékes helyekkel, mozgáskorlátozottak számára kialakított mellékhelyiségekkel, kerékpártárolóval, valamint egy intelligens karbantartási rendszerrel, amely képes a hibák és zavarok diagnosztizálására. Emellett az utasok kényelmét szolgálja az intelligens jegyértékesítési rendszer, amely valós időben képes megjeleníteni a szabad és foglalt helyeket, valamint az útvonallal kapcsolatos információkat, és az online fizetési lehetőséggel ellátott automaták és kávégépek is hozzájárulnak az utazás kényelméhez.

Az új vonatokon Belgrád és Szabadka között legkésőbb december elejétől lehet majd utazni, az út időtartama pedig egy óra és tíz perc lesz. Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a bemutatón kiemelte, hogy a szerbiai vonatgyártást kínai segítséggel tervezik újraindítani.

A Belgrádot és Szegedet összekötő vasútvonal északi szakaszán, a Szeged-Szabadka vonalon nyolc év kihagyás után tavaly novemberben indult újra a személyszállítás, jelenleg napi 10 járat, azaz öt vonatpár biztosítja az utasforgalmat.