A Mi Hazánk EP-frakció alapítási tervei veszélyben

Hétfőn a Mi Hazánk európai parlamenti frakcióalapítási tervei veszélybe kerülhettek, miután az Alternatíva Németországnak (AfD) párt leendő EP-küldöttsége kizárta saját listavezetőjét, Maximilian Kraht.

Krah a kizárás hírét X-en, a volt Twitteren osztotta meg. A képviselőt a botrányai miatt zárták ki a pártból, ami az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióból való korábbi kizárásukat követte. A Mi Hazánk a fejleményeket pozitívan fogadta, mivel így úgy gondolták, lehetőségük nyílik egy közös csoport létrehozására az EP-ben. A jelenlegi szabályok szerint egy frakcióhoz 23 képviselő szükséges hét különböző országból. Az AfD a legutóbbi előzetes eredmények alapján 15 helyet szerezne az Európai Parlamentben, így a Mi Hazánk számára az AfD-vel könnyebb lenne elérni a szükséges képviselői számot.

Krah azonban úgy nyilatkozott, hogy a többi képviselő megpróbálhatja nélküle visszalépni a frakcióba, aminek sikerességét megkérdőjelezte. Szerinte ez a lépés „hamis és pusztító jelzést” küld a választóknak, különösen a fiataloknak.