A Liberty Dunaújváros bejelenti a kokszolók bezárását

A Liberty Dunaújváros bejelentette, hogy megkezdi két veszteségesen működő kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát, amelyek a piaci túltermelés és a csökkent hatékonyság miatt hatékonytalanokká és nehezen karbantarthatókká váltak. A döntés a város számára különösen kényes időpontban, az önkormányzati választásokat követően érkezett, fél nappal az ellenzéki összefogás jelöltjének újraválasztása után, ami további fordulatot jelent az egykori Dunaferr megmentésének történetében.

A vállalat közleménye szerint a kokszgyártás június 12-én, szerdán ér véget, de a leállítás több hónapot vesz igénybe. A bezárás során a cég együttműködik az illetékes hatóságokkal, hogy a folyamat biztonságos és környezetbarát legyen. A leállítás következtében csökken az üzem CO2- és porkibocsátása, ami javítja a helyi levegő minőségét.

A Liberty Dunaújváros azt is ígéri, hogy segíti az érintett munkavállalók átképzését és más üzleti területekre történő átcsoportosítását. Ebben a folyamatban a vállalat együttműködik a szakszervezetekkel, a hatóságokkal és az érintett dolgozókkal egy átállási terv kidolgozásában.

A cég további terveiről is beszámolt, miszerint jelentős beruházásokat tervez a következő öt évben, hogy a Liberty Dunaújváros karbonsemleges acélgyártóvá váljon. A vállalat a közelmúltban szerződést írt alá a CISDI Engineeringgel a dunaújvárosi elektromos ívkemencés technológia telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról, mely új technológia a zöldacél-gyártás révén mintegy 80 százalékkal csökkenti majd a közvetlen CO2-kibocsátást. Azonban a beruházások részletei, mint például a létszám és a gyártási kapacitás kérdése, egyelőre ismeretlenek.

A kokszgyártás leállítása praktikusan azt jelenti, hogy a még üzemmeleg állapotban tartott vaskohót is leállítják a Dunaferrnél, amelynek mára csak egy kohója maradt használható. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a kormány kiemelt figyelemmel kíséri a Dunaferr helyzetét, folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a vállalat technológiaváltását. A támogatás kapcsán az NGM említést tett egy uniós forrásból indított foglalkoztatási programról és arról, hogy az uniós gazdaságfejlesztési Ginop Plusz programban megnyitottak egy új szakaszt, amely a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget, így kifejezetten a Dunaferre szabva.

A Liberty Steel Group 11 milliárd dollár globális forgalommal, több mint 20 millió tonnás teljes hengerlési kapacitással, több mint 200 gyártási helyszínnel rendelkezik világszerte 13 országban, és mintegy 28 ezer embert foglalkoztat. Az indiai tulajdonú cégcsoport tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot. A Dunaferr az orosz és ukrán tulajdonosok ellentétei miatt 2022 végére fizetésképtelenné vált, a működés ellehetetlenülését kormányzati beavatkozással akadályozták meg. Az Európai Unió 2023 októberében jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását.

A tulajdonosváltás után leépítések is kezdődtek a Dunaferr-gyárban. Idén májusban sztrájkbizottságot alapítottak a Liberty Dunaújváros (ex-Dunaferr) dolgozói, mivel a szakszervezet hetek óta sikertelenül próbált megállapodni a béremelésben a munkáltatóval, pedig a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek a cégnél.

A Libertyről a szakmai sajtó nem írt jókat a közelmúltban, például a romániai (galati) telephelye szintén a közelmúltban állította le egyetlen működő nagyolvasztóját, és a csehországi Ostrava tekercsgyártó üzeme is szünetel a szerkezetátalakítás és az egyetlen energiaszállítójával, a Tameh Czech-el való hosszan tartó vita miatt. Ami a hazai környezetvédő beruházásokat illeti, kérdéses, hogy a tervezett elektromos ívkemencés technológia telepítése valóban megvalósul-e, tekintettel arra, hogy hasonló beruházások más országokban óriási kormányzati támogatást és befektetéseket igényelnek.