Földindulás a vármegyei közgyűlésekben: a Fidesz diadalmaskodott, de Vácon az összefogás győzött

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján a Fidesz-KDNP pártszövetség szerezte meg a legtöbb mandátumot a vasárnapi vármegyei listás választáson, így októbertől a tizenkilenc vármegyében a képviselők többségét a kormánypártok adják.

A vármegyei választások eredményei szerint a Fidesz-KDNP jelentős fölénnyel zárta a megmérettetést. Baranya vármegyében például 18 mandátumból 12-t szereztek meg, míg Bács-Kiskunban 23 mandátum közül 14 jutott nekik. Békés vármegyében a 16 mandátumból 9-et, Borsod-Abaúj-Zemplénben pedig a 28 mandátumból 16-ot nyertek el. Csongrád-Csanád vármegyében 10, Fejérben 11, Győr-Moson-Sopronban 13, Hajdú-Biharban 15, Hevesben 9, Jász-Nagykun-Szolnokban 11, Komárom-Esztergomban 8, Nógrádban 10, Pest megyében pedig 21 mandátumot szereztek a kormánypártok.

A többi vármegyében is hasonlóan magas arányban képviselteti magát a Fidesz-KDNP. Somogyban 9, Szabolcs-Szatmár-Beregben 17, Tolnában 11, Vasban 10, Veszprémben 10, Zalában pedig szintén 10 mandátumot szereztek. A választási részvétel a vármegyékben változó volt, a legmagasabb részvételi arányt Vas vármegye produkálta 93,96%-kal, míg a legalacsonyabb részvételt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye mutatta 72,19%-kal.

A Fidesz-KDNP mellett más pártok is képviselőhelyeket szereztek, de jelentősen kisebb számban. A Mi Hazánk több vármegyében is erős második lett, míg a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum és egyéb helyi jelölőszervezetek, egyesületek is mandátumokat szereztek.

Vácon azonban a választások más eredményt hoztak: Matkovich Ilona, aki 2019 óta vezeti a várost, az Összefogás 2024 Egyesület színeiben indult, és 44,17%-kal nyerte meg a polgármesteri címet az ellenzéki pártok és egyesületek támogatásával (Momentum, DK, Vácért Lokálpatrióta, MMN, SZAVAD Egyesület, Jobbik, MSZP, Párbeszéd-Zöldek). Fideszes kihívója, Imre Zsolt 39,5 százalékot szerzett, és további 5 jelölt is indult a polgármesteri székért.

A váci képviselő-testületben is többséget szerzett az összefogás, ahol az egyéni választókerületek közül 8-at az Összefogás 2024 jelöltjei nyertek meg, míg a Fidesz kettőben diadalmaskodott és további 3 listás helyet szereztek. A Mi Hazánk színeiben 1 képviselő jutott be a testületbe kompenzációs listáról.

Az EP választáson a váci szavazók 41,15%-a voksolt a Fidesz listájára, ezzel meghaladva a fideszes polgármesterjelölt támogatottságát. A városban tehát a Fidesz EP-listáját támogatták a legtöbben, a TISZA listája pedig 32,41%-ot kapott a váciaktól.

A választások eredményei egyértelműen a Fidesz-KDNP fölényét mutatják a vármegyei közgyűlésekben, de Vác esetében az összefogás sikere is jelzi a politikai sokszínűséget és a helyi dinamikát.