Svájci békecsúcs és Putyin tervezett utazásai

Eddig 90 ország és szervezet jelezte részvételi szándékát az ukrajnai béke megteremtésére irányuló svájci csúcstalálkozón, amelyet június 15-16-án rendeznek meg. Svájc a konfliktus feleként nem hívta meg Oroszországot, de hangsúlyozza a jövőbeli békefolyamatba való bevonásuk fontosságát.

A svájci kormány hétfői közleménye szerint a találkozó célja, hogy "közösen határozzanak meg egy irányvonalat" Oroszország és Ukrajna jövőbeni békefolyamatban való részvételére. Svájc vállalta a csúcstalálkozó megrendezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére. Oroszország azonban időpocsékolásnak minősítette a kezdeményezést, és bejelentette, hogy nem is akar részt venni a csúcstalálkozón. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere bejelentette, hogy részt vesz a békecsúcson.

A svájci kormány ugyanakkor leszögezte, hogy álláspontja szerint Oroszországnak is részt kell vennie a békefolyamatban. A csúcstalálkozón Kína sem vesz részt. A tárgyalásokon a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság, a hajózás szabadsága, valamint humanitárius témák, köztük a hadifoglyok kérdése is szóba kerül a tervek szerint - mondta el Ignazio Cassis svájci külügyminiszter. Viola Amherd svájci államfő a napokban kijelentette, hogy a csúcstalálkozóval elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában, és a jövőben Oroszországgal is szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Észak-Koreába és Vietnamba tervez látogatást. Az orosz nagykövet megerősítette, hogy Putyin phenjani látogatását már "aktívan előkészítik". A látogatás során észak-koreai vendégmunkások fogadásáról is tárgyalhat Kim Dzsongunnal. Putyin várhatóan júniusban érkezik Vietnamba, Kim Dzsongun pedig tavaly szeptemberben járt Oroszországban. Az ukrajnai konfliktus óta Oroszország és Észak-Korea kapcsolatai erősödnek.

Az ukrán hadsereg első alkalommal semmisített meg egy Szu-57 típusú, újgenerációs orosz vadászgépet. Az ukrán katonai hírszerzési ügynökség (HUR) műholdas képeket is közzétett az eseményről. A gép az Asztraháni területen fekvő Ahtubinszk repülőterén parkolt, az ukrán-orosz frontvonaltól 589 kilométerre. A HUR szerint a képeken látható, hogy a gép június 7-én még érintetlenül állt, de június 8-án már a robbanás nyomai és a tűz okozta jellegzetes foltok voltak láthatók.

: Reuters : Reuters : MTI