2023-ban jelentős összegeket fordítottak közbeszerzésekre Magyarországon

A Közbeszerzési Hatóság (KH) éves beszámolója alapján 2023-ban a közbeszerzések összértéke elérte a 2869,1 milliárd forintot, ami több, mint 7964 sikeres eljárást jelent.

A KH jelentése szerint az eljárások száma 0,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és egy eljárásra átlagosan 7,6 ajánlat érkezett, ami magasabb, mint a korábbi években tapasztalt értékek. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya továbbra is az Európai Bizottság által megadott 5 százalékos küszöb alatt maradt.

A kis- és közepes vállalkozások jelentős részesedést, 58 százalékot képviseltek a közbeszerzések összértékében. A hatóság 100 szerződés-ellenőrzési eljárást hajtott végre, és a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 598 jogorvoslati eljárás indult, de a döntések ellen benyújtott keresetek száma alacsony maradt.

Kovács László, a KH elnöke kiemelte, hogy a nemzetgazdaságba 2023-ban is jelentős források áramlottak, bár az építkezések visszaesése miatt a volumen csökkent. A törölt vagy elhalasztott beruházások, valamint a nemzetközi gazdasági nehézségek kihívások elé állították a piaci szereplőket, ami jelentős átalakulást eredményezett a közbeszerzési piacon, ugyanakkor a verseny is erősödött.

A KH hangsúlyozza, hogy az összetett és egyre szigorúbb ellenőrzésekkel biztosítja a közbeszerzések törvényességét Magyarországon, és a megelőzési stratégiát tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy a közpénzek felhasználása hatékony és átlátható maradjon.