"Majdnem kitörtem a nyakamat" - Árnyék a havon: emlékszik a 90-es évek magyar thrillerjére?

Az Árnyék a havon című nagyjátékfilmet a 90-es évek elején mutatták be, Sas Tamás operatőrként debütált a filmben, és a forgatás előkészítése során majdnem balesetet szenvedett. A Budapesti Metropolitan Egyetem tanára a filmről és pályájáról is mesélt.

Az Árnyék a havon Janisch Attila rendezésében került a mozivásznakra, és Sas Tamás számára ez jelentette az első nagyjátékfilmes operatőri munkát. A film előkészítése kilenc hónapot vett igénybe, és a rendező, Janisch Attila precíz munkája miatt több helyszínváltozatot is megtekintettek. Egy alkalommal, egy erdőben járva, Sas majdnem kitörte a nyakát, amikor rálépett egy fadarabra, ami kiderült, hogy egy korábbi film, a Szürkület forgatási helyszínének maradványa volt.

A film különlegessége, hogy szélesvásznú, fekete-fehér alkotás volt, ami akkoriban jelentős technikai kihívást jelentett, mivel Magyarországon nem volt megfelelő objektív a szélesvásznú filmekhez. A Moszfilm Stúdiótól bérelt optikai sort használtak, és a szokatlan képarány miatt új kompozíciós megoldásokat kellett találniuk.

A film pozitív szakmai visszajelzéseket kapott, egy Kossuth-díjas operatőr elismerő szavai mellett, Sas Tamás a Svéd Királyi Filmakadémiától is kapott egy díjat, amely a "mert megmutatta a láthatatlant" feliratot viselte. A díjak jelentőségét azonban relativizálta, mivel úgy érezte, a művészet nem mérhető meg úgy, mint egy sportteljesítmény.

A film operatőrének kiválasztása természetes folyamat volt, mivel Sas Tamás és Janisch Attila együtt végeztek a főiskolán, és korábban már sikeresen együtt dolgoztak. A közös munka ellenére a forgatás nehézségeit is kiemelte, hiszen 75 napot töltöttek a 74 perces film elkészítésével.

Sas Tamás karrierjét a film meglendítette, de hangsúlyozta, hogy a siker nem csak előnyökkel, hanem hátrányokkal is jár. Rendezői ambíciói már a főiskolai évek alatt megfogalmazódtak, ahol több filmet is rendezett, és a reklámfilmek rendezése során szerzett tapasztalatokat is kiemelte.

A főiskolai felvételijéről is mesélt, amelyet öt évvel az érettségi után nyert meg, és ahol egy hat percnyi nyersanyagból öt perces filmet készített. Jelenleg a Metropolitan Egyetemen tanít, és a tanítványainak igyekszik átadni a filmtörténeti ismereteket.